Nieuws
1085642
Nieuws

Omzet Nokia met bijna een kwart omlaag

Nokia heeft de omzet in het tweede kwartaal met bijna een kwart zien kelderen tot 5,7 miljard euro. Dat maakte de Finse fabrikant van mobiele telefoons donderdag bekend. Het bedrijf verkleinde wel zijn nettoverlies tot 227 miljoen euro, van 1,4 miljard euro een jaar eerder.

Nokia was ooit de grootste mobieltjesmaker ter wereld, maar is de laatste jaren in een vrije val terechtgekomen omdat het te laat insprong op de opkomst van smartphones. Het bedrijf is er tot dusver niet in geslaagd de enorme achterstand in te lopen die het heeft op bijvoorbeeld marktleider Samsung.

De verliezen van Nokia in de afgelopen negen kwartalen tellen op tot ruim 5 miljard euro. Het bedrijf investeerde veel in nieuwe modellen om de verkoop van smartphones omhoog te krijgen, maar in plaats daarvan daalde die in het tweede kwartaal met 27 procent.

De verkoop van Lumia-modellen, die werken met het Windows-besturingssysteem van Microsoft, steeg wel met 32 procent tot 7,4 miljoen stuks. Analisten hadden evenwel op een sterkere stijging gerekend. Ook de omzet lag ver onder de gemiddelde marktverwachting. Het nettoverlies daarentegen viel mee.