Nieuws
1085643
Nieuws

Alcoholverkoop bij tankstation mag niet

Bij tankstation mag geen alcohol worden verkocht. Dat heeft de rechter in Assen donderdag beslist. Tankstation Ewout Klok uit Hoogeveen lokte een proefproces uit door toch alcohol te verkopen, ondanks het verbod. Klok probeerde met dit proces een einde te maken aan dit verbod dat sinds 2001 bestaat.

Klok deed dit mede namens de belangenvereniging voor pomphouders BETA, waar hij tot vorig jaar voorzitter van was. De 1200 aangesloten pomphouders vinden het onterecht dat tankstations geen alcohol mogen verkopen en wegrestaurants en supermarkten langs de weg wel. Volgens Klok loopt hij sinds het verbod op alcoholverkoop tot 35 procent aan omzet mis.

De pomphouders voelen zich door dit verbod gediscrimineerd. Dit vindt de rechter niet. Een tankstation is niet vergelijkbaar met een supermarkt of wegrestaurant. Aan het argument dat de tankhouders grote last hebben van concurrerende bezinestations net over de grens die wel alcohol verkopen, ging de rechter voorbij. Het verbod geldt immers voor alle tankstationhouders in Nederland, dan is er geen sprake van onderlinge concurrentie.

Volgens de rechtbank had de wetgever voldoende gronden om het alcoholverbod destijds in te stellen. Alcohol en verkeer gaan niet samen. Het verkopen van alcohol op plaatsen waar benzine wordt verkocht doet afbreuk aan dit beeld.