Nieuws/Binnenland
1085662
Binnenland

Rutte stil over bestuurscrisis Bonaire

Premier Mark Rutte heeft zich na een bezoek aan Bonaire woensdagavond (lokale tijd) niet uitgelaten over de spanningen binnen de lokale politiek. Een meerderheid in de Eilandsraad heeft geen vertrouwen meer in de 'burgemeester' van het eiland, gezaghebber Lydia Emerencia. De afgelopen weken protesteerden honderden mensen tegen de politieke crisis.

Bonaire is sinds 2010 een bijzondere gemeente. Dat maakt Nederland mede verantwoordelijk voor de betrouwbaarheid van het bestuur. „Maar dat is een zaak van anderen”, zo zei Rutte volgens lokale media tijdens een persconferentie op vragen over de bestuurscrisis.

De premier bezoekt sinds zaterdag de Caribische delen van het Koninkrijk samen met een handelsdelegatie. Net als eerder op Aruba en Curaçao benadrukte hij op Bonaire de zakelijke mogelijkheden. „We kijken zakelijk naar de toekomst”, zei Rutte, die positief was over het bezoek.

De situatie op Bonaire is opmerkelijk. Een gedeputeerde, vergelijkbaar met een wethouder, is door het OM beschuldigd van valsheid in geschrifte en oplichting. Een andere is betrokken in een langlopende zaak naar fraude en verduistering. Juist de partij van deze gedeputeerden, de UPB, verwijt gezaghebber Emerencia dat ze niet integer is en klaagt over de slechte werkrelatie. De oppositie noemt de huidige situatie 'een schande voor Bonaire' en is van mening dat alleen Nederland duidelijkheid kan brengen.