Nieuws/Binnenland
1085678
Binnenland

Spannende avond cultuurpaleis

Tot op het allerlaatste moment blijft het vanavond spannend of een meerderheid van de Haagse gemeenteraad 181 miljoen euro wil uittrekken voor de bouw van het omstreden cultuurpaleis. Er zijn nog twijfelaars die roet in het eten kunnen gooien.

Al twee weken lang is er bij coalitiepartij PvdA iedere dag een crisisberaad. Binnen de linkse partij vormt het dossier een splijtzwam. Raadslid Gerard Verspuij stemt vanavond tegen, een fractiegenoot van hem stapte eerdere deze week op en gaat ook niet akkoord.

Twee andere PvdA’ers twijfelden nog, maar zijn door de partijtop overgehaald om in te stemmen. Het duo is volgens ingewijden gewaarschuwd dat een mooie plek op de kandidatenlijst voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen in gevaar kan komen.  Verder onthult De Telegraaf vandaag dat de Schilderswijkdeal (11 miljoen) een politiek cadeau was om tegenstanders binnen de PvdA in november-  toen er een principebesluit moest worden genomen-  over te halen om in te stemmen met het cultuurpaleis.

Alleen CDA-raadslid Mitra Rambaran erkent nog openlijk dat ze twijfelt. Als de CDA’er tegen stemt, dan worden de stemmen gestaakt. Dat betekent dat er pas na de zomer een besluit kan worden genomen.

Vanwege de politieke onrust ligt er vanavond een nieuw voorstel van het stadsbestuur op tafel. Als de raad akkoord gaat wordt er wel al 181 miljoen vrijgemaakt voor het nieuwe onderkomen voor het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium, maar buigt de hofstedelijke politiek zich pas in september over welk gebouw er moet komen.

Onderdeel van dit Proeflokaal-akkoord is dat er deze zomer ‘serieus onderzoek’ wordt gedaan naar een alternatief plan van architectenwerkgroep Dooievaar. Met een eerlijke vergelijking hoopt de PvdA haar achterban tevreden te houden. De partijleden zijn net als driekwart van de Hagenaars tegen het cultuurpaleis.