Nieuws/Binnenland
1085722
Binnenland

Lezersreacties Vakantiedokter

undefined

Antibiotica

,,Elke week lees ik met veel plezier uw reisrubriek CheckPoint. Meestal herken ik veel in de behandelde onderwerpen, maar over de vakantiedokter kan ik uw mening niet delen. Tijdens een recente vakantie op Kreta moest mijn man met spoed worden opgenomen in een ziekenhuis te Chania: buikvliesontsteking met bloedvergiftiging, drie dagen verkeerde hij een zeer kritieke toestand. Maar niks éérst betalen! Wel werd uiteraard gevraagd wie onze verzekeraar was, maar zoiets was in Nederland ook gebeurd. Zelfs de huisarts, die ons in eerste instantie in het hotel bezocht, vroeg niet om geld. Noodgedwongen moesten wij drie weken langer op Kreta blijven, maar wij hebben in die dagen niets dan hartelijkheid ondervonden. De antibiotica die mijn man ook mee naar huis kreeg, moest ik bij de apotheek contant afrekenen: 8,20 euro. Kom daar in Nederland eens om!

Er zullen best toeristenoorden zijn waar doktoren geld belangrijker vinden dan zorg, maar dit is onze ervaring."

Sylvia Walpot Beijers

 

Dure knie

,,Mijn ervaring: door een ongelukje kwam ik te vallen in ons hotel in Turkije. Knie geblesseerd. Eerst afgewacht, maar werd steeds pijnlijker. Hoteldokter werd gealarmeerd, die verwees naar het ziekenhuis. Opname, onderzoek, scan: operatie noodzakelijk. Rekening: 13.000 euro. Daar kon wel iets van af, werd 10.000 euro, maar direct betalen. Kon 8000 euro ophoesten, waarna de rekening opnieuw werd aangepast: 8000 euro. Kreeg van de verzekering 1400 euro terug en lig nu nog met de verzekering in de clinch."

Jan van Koten

 

Positief

,,Op mijn overwinteringsadres in Andalusie werd ik ziek. Consult op zaterdagmiddag in het Centro Salud (€ 49,16) bij een arts die alleen Spaans sprak. Recept voor een antibioticum plus hoestdrank en paracetamol, samen € 7,40. Dat zijn nog eens prijzen! Helaas vergoedde mij reisverzekering alleen het consult. Met een vriend, die oogproblemen had, naar een privékliniek geweest, voor consult en behandeling. Onderzocht door twee verschillende artsen, hartfilmpje gemaakt, bloed- en oogcontrole, bij een verpleegkundige een injectie, een traject van twee-en-een-half uur. Totale kosten: 50 euro. Vergelijk die prijzen eens met Nederland. Ook de tandarts is in Spanje goed en goedkoop. Mijn ervaringen met de gezondheidszorg in Andalusie zijn uiterst positief, al maak ik er liever geen gebruik van."

H. de Korte

 

Pillen

,,Wij waren vorige maand drie weken aan de Costa Brava, maar helaas was ik de champix vergeten, mijn tabletjes die helpen bij het stoppen met roken. Daarom bezocht ik de dokter in Tessa del Mar. Die gaf mij een recept voor dezelfde pillen en vond het zó moedig dat ik stopte met roken dat ik het consult niet mocht betalen."

Yvon van de Meule

 

Goedkoop

,,De door u beschreven praktijken van vakantiedoktoren komen heus niet alleen voor in de mediterrane landen. Ook in Oostenrijk houden ze erg van opereren, ook als er met fysiotherapie nog best uit te komen valt. In Spanje kreeg ik van de dokter dezelfde pillen als in Nederland. Bij ons kosten die pillen 44,95 euro en in Spanje 14,95 euro!"

C. van Leeuwen

 

Onbetaalbaar

,,Ik struikelde in Florence: pijnlijke enkel, even zitten en dan gaat 't wel weer, dacht ik. Maar lopen ging niet meer. Vóór ik 't wist lag ik in een ambulance en werd ik afgeleverd bij een kliniek. Arts erbij, rontgenfoto's, gescheurde enkelband, gipskamer. Dus vroeg ik of ze mijn verzekeringskaart nodig hadden. No no, zeiden ze. Omdat ik ook contant geld bij me had, bood ik dat aan. Wederom no, no! Ik mocht helemaal niéts betalen en hoefde nog geen identiteitskaart te laten zien. Wel kreeg ik de roentgenfoto's mee."

Maria Lesscher-de Bock

 

Gestoken

,,Op Cyprus was ik gestoken door insekten en de volgende dag waren mijn arm, hand en knie helemaal opgezet. De huid was donkerrood en ik had enorme jeuk. Op naar de dokter in Kalavasos. Die zag meteen wat er aan scheelde, desinfecteerde de boel en schreef tabletten voor, zalf en een stift. Prijs voor de dokter: 50 euro, bij de apotheek betaalde ik nog eens 17 euro. Ik vond dat niet duur. Bovendien kwam de dokter twee dagen later spontaan bij mij op bezoek om te kijken hoe het ging. Gratis!"

Richard van ´t Hooft

 

Consult

,,Een consult van welgeteld zeven minuten aan de huisarts op Mallorca (Cala d´Or) kostte mij afgelopen week 100 euro. In mijn volgende leven word ik vakantiedokter, ergens aan zee in een land met palmbomen."

Theo Teesse

 

Gips

,,Onze dochter brak haar arm op St. Maarten. Die arm werd in de operatiekamer van het lokale ziekenhuis gezet, waarna er gips omheen ging en zij tot de volgende ochtend moest blijven. Op de rekening probeerde het ziekenhuis twee opnamedagen te declareren. Na ons protest is dit verwijderd. De gebroken arm heeft uiteindelijk toch nog 2300 dollar gekost. In Nederland waren we wel wat goedkoper uit geweest!"

Renate Tijssen

 

Prijskaartje

,,Meestal slaat u in uw reiscolumn de spijker op de kop, maar nú voel ik me toch geroepen om te reageren! In Nederland kun je doorgaans alleen tijdens kantooruren voor medische hulp terecht en mijn ervaringen in het buitenland zijn veel beter dan u beschrijft. Dan mag daar best een prijskaartje aan hangen. Er zijn heel wat zaken, ook op vakantiegebied, die in diverse buitenlanden heel wat beter geregeld zijn dan in Nederland."

Ton Hotaam

 

Opgelapt

,,Mijn man belandde op Bali in het ziekenhuis. Het was helemaal mis met hem, maar de internist zag kans hem weer op te lappen en na drie consulten met bloedonderzoeken en diverse medicijnen hoefde hij niet meer terug te komen. Kosten, totaal 280 euro. Maar omdat het handschrift van de internist niet goed te lezen was en de medicijnen niet op een Nederlandse lijst stonden, kregen we van de verzekering helemaal niets terug. U schrijft over oplichtingspraktijken in het buitenland, maar wat dacht u van onze eigen zorgverzekeraars?"

D. Kalf

 

Voorrang

,,Wij vierden vakantie op Curacao, samen met onze dochter. Zes dagen voor de thuisreis kreeg zij last van een oorontsteking. Naar de lokale huisarts. Omdat het een klein kind betrof, werd zij met voorrang behandeld. De dokter nam rustig de tijd, maakte het oortje schoon, gaf antibiotica en de rekening. Die bedroeg 10 euro. Zo kan het dus ook!"

J. Brooks

 

Gevallen

,,Heus niet overal word je getild. Mijn man viel tijdens onze vakantie. Eerst naar de EHBO post van het ziekenhuis in Zell aan de Moezel. Twee doktoren erbij, onder wie de chef de clinique. Foto's, echo's, conclusie: een afgescheurde schouderpees. Kosten, inclusief brace: 67,50 euro."

Hanneke Jansen

 

Evenwicht

,,Op La Palma, schitterend eiland, verloor ik bij het oversteken van een riviertje mij evenwicht en brak mijn pols, door een val. Zonder naar verzekeringspapieren te vragen werden bij een EHBO post rontgenfoto's gemaakt en werd ik doorverwezen naar een ziekenhuis. Daar moest ik wel lang wachten, maar werd de breuk uiterst vakkundig gezet. Ik moest wel een kopie laten maken van mijn paspoort en mijn adresgegevens achterlaten, maar een rekening heb ik nooit gezien."

Frank Waarsenburg