Nieuws
1085726
Nieuws

Tips van de marechaussee

Misschien ten overvloede, maar voor je vertrekt is het wellicht handig de volgende zes adviezen van de marechaussee even door te nemen.

1. Check goed of de reisdocumenten nog geldig zijn, bij terugkeer tenminste nog zes maanden.

2. In piekuren zet de marechaussee meer mensen bij de paspoortcontrole in, maar reizigers worden in drukke tijden met klem verzocht tijdig naar de luchthaven te komen.

3. Denk aan het benodigde visum. Voor de VS moet bijvoorbeeld voor vertrek online altijd een ESTA-formulier worden ingevuld. Wie dat vergeet, mag niet boarden.

4. De marechaussee let deze vakantieperiode op Schiphol extra op openstaande boetes, illegale taxironselaars, zakkenrollers, drugsbezit en onbeheerde bagage. Snuffelhonden worden vaker ingezet.

5. Kinderen moeten een eigen paspoort hebben (dus geen bijschrijving in paspoort ouders). Er wordt scherp gecontroleerd op kindontvoeringen, vaak door een gescheiden ouder. Bewijs van wettelijk gezag is aan te bevelen.

6. Aan een noodpaspoort op Schiphol, dat de marechaussee tijdelijk bij verlies of diefstal kan afgeven, kleven strenge voorwaarden, onder meer over identiteit. Dat kost tijd en geld. Zonde. Pas goed op je waardevolle spullen.