Nieuws
1085734
Nieuws

Eilanden enorm populair

Weelderige Wadden

Gouden dagen voor de Waddeneilanden, al doet een blik op de zonovergoten stranden anders vermoeden. Rust en stilte overheersen, maar dat zijn juist de troeven van het bekende rijtje Tvtas (Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog).

„Aan zee was het dinsdag veel drukker. De eerste twee dagen van de week bakken ze in de zon, daarna zoeken de toeristen de andere bezienswaardigheden op zoals musea”, vertelt kaartjesverkoper Gerrit de Boer van de vuurtoren in Hollum op Ameland. „Wij hadden vandaag veel bezoekers.”

Cijfers van de VVV’s van de Waddeneilanden geven aan dat het enorm druk is, zegt directeur Cinto Prosperi van de Amelander toeristeninformatie. „Vorig jaar was een recordjaar op dit eiland. In juni en juli zitten we weer op hetzelfde niveau.” Dat geldt volgens Prosperi ook voor de andere eilanden.

Duitsers

De Wadden worden minder goed bezocht door Nederlanders. „Maar de Duitse markt trekt juist aan.” Nederlanders geven ook minder uit dan voorheen. „De uitgaven van de Duitsers blijven gelijk.”

In De Cocksdorp strijkt de familie Berendsen uit Venlo neer op het terras van ijsboerderij Labora van boer Christiaan Rodenburg. „We proberen op de uitgaven te letten. De kinderen spelen in de speeltuin en mogen kijken hoe de koeien worden gemolken”, zegt vader Gert. „We zijn alleen kosten voor een ijsje kwijt.”

Volgens een onderzoek van de VVV Texel komen toeristen vooral voor natuur, het strand en om te wandelen en fietsen naar de Wadden. „Ondanks de drukte op Ameland kom je tot rust”, vindt Maartje de Sévaux uit Brabant.

 

 

Aardbeien

De vuurtoren is met 100.000 bezoekers per jaar een van de populairste attracties op Texel. De familie Kieven uit Baarle-Nassau waagt zich aan de klim. Op het laatste moment boekten Anouk en Paul nog met hun drie kinderen vijf dagen vakantie in eigen land. Ze namen mountainbikes mee. Dochter Olivia (7) vindt vooral het strand en het zwembad op de camping fijn. Morgen wil ze graag aardbeien plukken bij een boer.

Op Ameland waken strandwachters van de KNRM over de zwemmers in de zee. Er zijn weinig incidenten, zegt strandwacht Roos Kocken (29) van het strand bij Nes. „De zee is best wel rustig. Gisteren was het zelfs windstil. Dat is uniek op een eiland.”

Hetzelfde geldt voor de Texelse strandbewakers. Bij het drukke strand van paal 17 zijn tot nu toe alleen kleine EHBO-ingrepen toegepast. De vrijwilligers verwachten vanaf zaterdag, wanneer in alle regio’s de schoolvakanties begonnen zijn, extreme drukte.