Nieuws
1085752
Nieuws

Nelson Mandela viert 95e verjaardag

Nelson Mandela viert donderdag zijn 95e verjaardag. De strijder tegen apartheid en ex-president van Zuid-Afrika werd op 18 juli 1918 geboren in Mvezo in de provincie Oost-Kaap in het zuiden van Zuid-Afrika.

Het zag er de afgelopen weken lang naar uit dat Mandela zijn 95e verjaardag niet zou halen. Begin juni werd hij opnieuw opgenomen in het ziekenhuis vanwege longproblemen. President Jacob Zuma verklaarde afgelopen week nog dat de conditie van de hoogbejaarde 'Madiba' „kritiek, maar stabiel” was.

Mandela blijft opgenomen in het ziekenhuis in Pretoria, maar zijn gezondheidstoestand verbetert gestaag, zei de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma donderdag.

Hij worstelt al geruime tijd met zijn gezondheid, vooral longinfecties. Eerder deze maand gingen velen ervan uit dat Mandela zijn 95e verjaardag niet zou halen. Maar Zuma zei dat de arsten hebben bevestigd dat zijn gezondheid gestaag beter wordt. Woensdag zei een dochter van Mandela, Zindzi, dat haar vader opmerkelijk vooruitgegaan was. Hij communiceert met ogen en handen en kijkt weer televisie, met koptelefoon op, aldus Zindzi.

Mandela vergaarde internationale bekendheid door zijn jarenlange strijd tegen apartheid in Zuid-Afrika. Hij zat tussen 1964 en 1982 in de gevangenis op Robbeneiland en groeide hij uit tot het symbool van de strijd tegen de Apartheid. In 1993 kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede.

De verjaardag van Mandela zal ook buiten Zuid-Afrika aandacht krijgen. De Verenigde Naties beleggen zelfs een speciale zitting van de Algemene Vergadering waarbij voormalig president van de VS Bill Clinton en zanger Harry Belafonte aanwezig zullen zijn.