Nieuws/Binnenland
1085772220
Binnenland

Meer coronapatiënten in ziekenhuizen, minder besmettingen

ROTTERDAM - Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal opnieuw toegenomen. Inmiddels staat de teller op 2558, dat zijn er 60 meer dan dinsdag. Het gaat om het hoogste aantal sinds 12 januari.

Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) liggen nu 776 coronapatiënten op de intensive cares, een stijging van 26 ten opzichte van de voorgaande dag. De laatste keer dat de bezetting op ic’s zo hoog was, was eind april vorig jaar.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 1782 coronapatiënten. Dat betekent een toename van 34.

Het LCPS gaat al langere tijd uit van een stijging van het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen, mede door de oprukkende Britse variant van het virus. Onlangs hebben ziekenhuizen de capaciteit op de intensive cares uitgebreid om dit op te kunnen vangen. „De instroom van Covid-patiënten en de bezetting in de ziekenhuizen zijn in de afgelopen week verder gestegen. Deze stijging verloopt conform onze eerdere voorspelling”, aldus het centrum in een toelichting.

Om de druk op de zorg gelijkmatig te verdelen, zijn er afgelopen etmaal twintig coronapatiënten overgebracht naar andere regio’s, onder wie één patiënt op de ic.

6409 nieuwe coronagevallen, gemiddelde opnieuw omlaag

Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 6409 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is aanzienlijk minder dan op voorgaande woensdagen.

In de afgelopen zeven dagen zijn 46.923 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op gemiddeld 6703 per dag. Het gemiddelde daalt woensdag voor de zesde achtereenvolgende dag. Het is niet duidelijk in hoeverre die daling met het paasweekeinde te maken heeft. Tot aan vorige week steeg het aantal positieve tests. Het is vaker gebeurd dat de cijfers daarna even een pas op de plaats maakten, om vervolgens verder omhoog te gaan.

Rotterdam telde afgelopen etmaal de meeste positieve tests. In de Maasstad kregen 329 inwoners te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Amsterdam volgt met 259 nieuwe gevallen en in Den Haag kwamen 232 besmettingen aan het licht. Tilburg telde 130 positieve tests en Utrecht 125.

Het aantal sterfgevallen blijft dalen. Afgelopen etmaal is het overlijden van 23 coronapatiënten gemeld aan het RIVM. Dat wil niet zeggen dat zij allemaal in de afgelopen 24 uur zijn overleden, want die meldingen komen soms pas na een tijdje binnen. In de afgelopen week zijn 136 sterfgevallen gemeld, gemiddeld iets minder dan twintig per dag. Dat is het laagste peil sinds 12 oktober. Rond de jaarwisseling, toen de vaccinatiecampagne begon, waren er soms meer dan 150 sterfgevallen aan corona per dag.

Sinds het begin van de uitbraak, ruim een jaar geleden, zijn 1,3 miljoen Nederlanders positief getest. Het officiële dodental door corona staat op 16.682. De werkelijke aantallen liggen hoger.