Nieuws/Buitenland
1085786
Buitenland

'Belgisch koningshuis mist professionaliteit'

In schril contrast met de Nederlandse troonswisseling zal België zondag afscheid nemen van een oude koning en een nieuwe vorst begroeten. „Ach, wij hebben ook geen hermelijnen mantel of een troon... en Filip zal gewoon zijn legeruniform aantrekken. Wat dat betreft lijkt het bijna het tegenovergestelde”, verzucht de Belgische royaltykenner Kathy Pauwels.

Zij keek met verbazing en verwondering naar de feestelijkheden rond de Nederlandse troonswisseling. De plaatjes van Willem-Alexander met zijn lange robe en de in stralend blauw geklede Máxima staan ook veel Belgen op het netvlies.

„Daar is zo professioneel aan gewerkt. Hier zijn er alleen maar diplomaten aan het hof”, vervolgt Pauwels. Al heeft de Rijksvoorlichtingsdienst in Nederland soms wel alles „heel erg georkestreerd”, in België zou het wel iets professioneler mogen, meent Pauwels. Dat zou wonderen kunnen doen voor het imago van de Belgische royals. „Jullie Willem-Alexander is ook niet altijd de populairste geweest en kijk nu eens.”

Dat de Belgen niet in groten getale naar Brussel trekken om de nieuwe koning toe te juichen, lijkt eerder feit dan verwachting. Natuurlijk is de zomervakantie daarbij een spelbreker en is de economische crisis een reden om vooral een sober feestje te houden. Maar het koningshuis leeft ook niet echt in België, stelt Pauwels.

De politieke situatie in België is hier schuldig aan. In 2014 staat de moeder der verkiezingen te wachten, waarbij de Vlaams nationalistische partij N-VA waarschijnlijk een monsterscore gaat halen. De partij streeft naar een onafhankelijk Vlaanderen en daarin past een Belgische koning niet.

Veel Vlamingen vinden sowieso dat het koningshuis eigenlijk meer een Franstalige instelling is door onder meer het gebrekkige Nederlands van veel royals. Eigenlijk is koning Albert de enige Belg. Wangedrag en onhandig handelen van de royals hebben de populariteit ook geen goed gedaan.

Er zijn ook te veel vraagtekens over de leden van de koninklijke familie. „Naar de mensen toe gaan, durven ze bijna niet”, aldus Pauwels. „De Nederlandse gezelligheid staat tegenover de Belgische gereserveerdheid.” Volgens Pauwels laten de Belgische royals te veel hun intellect zien en niet hun emotionele kant. „Dat EQ missen we een beetje bij Filip.”

Lokale initiatieven

België staat zondag niet op zijn kop voor de troonswisseling. Maar dat betekent niet dat er helemaal niets te beleven is. Er zijn met name kleine lokale initiatieven om de dag, ook de nationale feestdag van België, luister bij te zetten.

Zo kunnen geïnteresseerden op de Grote Markt van Kortrijk de plechtigheden via grote schermen volgen. In de avond wordt het plein omgetoverd tot openluchtdanszaal. Iedereen die Deconink heet of een variant daarop, krijgt een gratis drankje. In Gent, waar ook volksfeesten gehouden worden, zijn het juist de Alberts en Filips die niet hoeven te betalen.

In Brussel wordt het Vossenplein omgetoverd tot een groots openluchtrestaurant en is er een feest in het Warandepark.

Een officieel Belgisch koningslied is er niet, maar er zijn verscheidene partijen die op eigen initiatief een lied componeerden. Zo liet commerciële radiozender Qmusic door de luisteraars een Nederlandstalig koningslied maken, de Leuvense studentenraad maakte een Franstalig chanson.

Dichters kunnen naar de Vlaamse krant Gazet van Antwerpen hun poëzie sturen ter ere van koning Albert en/of de toekomstige koning Filip. Het Belang van Limburg roept juist kinderen op om brieven te sturen voor Filip en Mathilde. Wat mag het paar absoluut niet gaan doen en wat wel ?, wil de krant weten.

Het Brusselse openbaarvervoerbedrijf MIVB zet een speciale tram in, beschilderd met de kleuren van de Belgische vlag in. In de metrostations van de hoofdstad zal zondag alleen maar Belgische muziek schallen.