Nieuws
1085796
Nieuws

Intel geplaagd door mindere vraag naar pc's

De Amerikaanse chipproducent Intel heeft de verwachting voor de omzet dit jaar naar beneden toe bijgesteld. Dat maakte het concern woensdag na het slot van de handel op Wall Street bekend. Intel heeft last van een teruglopende vraag naar pc's, nu mensen massaal overstappen op tablets en smarthphones.

Het bedrijf probeert al enige tijd de mobiele markt te veroveren, maar heeft tot nog toe daar weinig succes mee. De chips van Intel zouden teveel stroom verbruiken om echt bruikbaar te kunnen zijn in een smartphone of tablet. Wel heeft het op dit vlak vooruitgang geboekt en komen dit jaar enkele Android-tablets uit waarin een Atom-processor verwerkt is.

De onderneming rekent dit jaar op opbrengsten die vlak uitkomen ten opzichte van een jaar terug. Intel gaf eerder aan voor 2013 een omzettoename te voorzien met een „laag enkelcijferig percentage”.

In het derde kwartaal komen de opbrengsten naar verwachting uit op 13,5 miljard dollar, met een bandbreedte van 500 miljoen dollar daarboven of daaronder. Analisten rekenden in doorsnee op een omzet van 13,7 miljard dollar voor het derde kwartaal.

Intel opende ook de boeken over het tweede kwartaal, waarin het een omzet van 12,8 miljard dollar behaalde. De grootste producent van halfgeleiders ter wereld realiseerde een winst van 2 miljard dollar.