Nieuws/Binnenland
1085828
Binnenland

Belletjes tegen zakkenrollers in Rotterdam

Om zakkenrollerij tegen te gaan worden op de Rotterdamse Afrikaandermarkt de komende weken speciale belletjes uitgedeeld. Het idee is dat het rinkelende geluid voorkomt dat de dieven in stilte hun gang kunnen gaan.

De politie en de deelgemeente Feijenoord delen de belletjes uit op de drukbezochte markt, waar ook zakkenrollers vaak actief zijn. De zogenoemde tinkle alarms worden vastgehaakt aan de ritssluiting van tassen en portemonnees. Bij beweging klinkt er een hoog gerinkel, goed hoorbaar, ondanks het geroezemoes van de mensenmassa.

„Het idee van de belletjes komt uit Schotland”, legt Ron den Braasem, hoofd wijkpolitie, uit. „Daar nam het aantal gevallen van zakkenrollerij aanzienlijk af na de invoering van de belletjes. Omdat niet alleen de eigenaar van de tas maar ook de mensen in de directe omgeving door het geluid gealarmeerd worden. Dat schrikt zakkenrollers af.”

Eerder werden al politievrijwilligers ingezet op de markt om mensen die de rits van hun tas open laten staan of hun tas onbeheerd aan een buggy of rollator laten hangen te wijzen op de gevaren daarvan.