Nieuws/Binnenland
1085830
Binnenland

Cokelijn opgerold

Een grote cokesmokkellijn tussen Curaçao en Nederland is opgerold met de arrestaties van vier verdachten in Heerenveen en op het Caribische eiland. Tientallen kilo’s coke, vuurwapens en grote hoeveelheden geld zijn in beslag genomen.

De 23-jarige hoofdverdachte is in zijn woonplaats Heerenveen aangehouden en is de grote opdrachtgever achter de smokkelorganisatie, aldus de Koninklijke Marechaussee, die nauw samenwerkte met rechercheurs op Curaçao.

Volgens de marechaussee ronselde de Fries in zijn sociale omgeving mensen die coke wilden smokkelen in koffers en in hun maag als bolletjesslikkers. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de organisatie van meerdere drugstransporten.

Op Curaçao zijn drie verdachten gearresteerd door de narcoticabrigade en de marechaussee. Bij huiszoekingen vond men wapens, mobiele telefoons, geld, softdrugs, xtc, coke en materiaal om drugsbolletjes te maken. „We zijn blij dat we niet alleen de drugskoeriers onderscheppen maar ook de vermoedelijke opdrachtgever hebben”, aldus een woordvoerder van de marechaussee.„We doen heel veel om koeriers te stoppen, maar de organisaties erachter aanpakken is uiteraard de hoofddoelstelling.”

De marechaussee zegt steeds nauwer samen te werken met de collega’s van de narcoticabrigade op Curaçao. „Onze rechercheurs gaan er regelmatig heen om werkafspraken te maken, werkwijzen en acties af te stemmen en informatie uit te wisselen. Smokkel zal niet stoppen, het blijft een kat-en-muisspel, maar door meer samenwerking komen we wel verder in de bestrijding van smokkel.”

Recentelijk werd ook al een cocaïnesmokkellijn tussen Amsterdam en Zuid-Amerika opgerold. Ook toen werd de opdrachtgever opgepakt, een 36-jarige man uit Purmerend. De grote baas kwam in het vizier nadat een aantal drugskoeriers op Schiphol was onderschept. Ook drie vrouwelijk verdachten zijn gearresteerd, uit Purmerend (34 jaar) en Almere (twee 35-jarigen), onder meer op verdenking van witwassen van de drugsopbrengsten.