Nieuws/Binnenland
1085847
Binnenland

Buitenlandse diplomaten betalen boetes niet

Buitenlandse diplomaten in Nederland hebben sinds 2009 voor meer dan een half miljoen euro aan boetes openstaan. Maar liefst 51 procent van de verkeersboetes van diplomaten wordt niet betaald. Dat meldt Nu.nl aan de hand van cijfers die de nieuwssite heeft opgevraagd bij het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB).

Om te voorkomen dat het land waarin de diplomaten verblijven onder druk kan worden gezet, genieten zij onschendbaarheid. Ze kunnen daarom niet verplicht worden hun boetes te betalen.

Diplomaten moesten vorig jaar in totaal 289.399 euro aan boetes betalen. Hiervan is 141.755 euro nog niet betaald maar van ongeveer een kwart van deze boetes is de uiterste betaaltermijn nog niet verstreken.

Het gemiddelde boetebedrag lag het afgelopen jaar op 71 euro. In 2009, 2010 en 2011 is dat respectievelijk 50, 54 en 60 euro.

Eerder dit jaar trok GroenLinks in Den Haag al aan de bel over het grote aantal onbetaalde verkeersboetes voor diplomaten. De partij wil de funtionarissen alsnog dwingen om te betalen door een zwarte lijst te maken van landen die het slechtst betalen, zoals die in Washington en New York al bestaat.