1085988
Nieuws

Opletten op 1 juli: 9 maatregelen die uw portemonnee raken

Terwijl de vakantieperiode voor het zuidelijk deel van Nederland van start gaat, veranderen er ook regels die uw portemonnee beïnvloeden. Een half miljoen mensen krijgt een inkomensafhankelijke huurverhoging, bellen in het buitenland worden goedkoper, de energierekening gaat omlaag en de grens voor hypotheekgarantie gaat omlaag.

Wat betekent 1 juli voor uw portemonnee?

 

Nationale Hypotheekgarantie (NHG) grens omlaag

De grens van de hypotheek met staatsgarantie gaat vanaf 1 juli omlaag naar 290.000 euro. De NHG gaat uit van 5 procent afsluitkosten, waardoor de maximale koopsom vanaf juli 276.190 euro bedraagt. Om de woningmarkt te stimuleren verhoogde het kabinet Balkenende in 2009 de grens waarbij de overheid garant staat voor de restschuld van 265.000 euro naar 350.000 euro. Daarbij werd wel afgesproken de grens weer af te bouwen tot 265.000 euro vanaf juli 2014. Acht op de tien huizenbezitters sluit een hypotheek af met NHG. NHG levert een lagere hypotheekrente op en staat garant bij een restschuld na gedwongen verkoop bij scheiding of werkloosheid. Lees meer over NHG in het artikel NHG heeft weinig nadelen, maar is geen luilekkerland.

 

Minimumloon en bijstand omhoog, kinderbijslag niet

Mensen die het minimaal inkomen verdienen gaan erop vooruit. Vanaf 1 juli geldt een hoger minimumloon. Per maand gaan mensen boven de 23 bruto minimaal 1.477,80 euro verdienen, zo´n 8 euro meer dan nu. Door de verhoging van het minimumloon stijgt ook het bijstandsniveau en dus de bijstandsuitkeringen. Alleenstaanden krijgen  661,77 euro, alleenstaande ouders 926,47 euro en stellen 1.323,53 euro (alle bedragen bijstandsuitkering netto per maand, inclusief vakantiegeld en voor mensen tussen 21 en 65 jaar). De bedragen nemen toe met 1 à 2 euro.

De bedragen voor de kinderbijslag stegen altijd ook mee met de inflatie, maar dit jaar wegens bezuinigingen niet meer. Voor kinderen die na 1995 geboren zijn ontvangt u per kwartaal 191,65 euro per kind bij een leeftijd van 0 t/m 5 jaar, 232,71 euro per kind bij een 6 t/m 11 jaar en 273,78 euro per kind bij 12 t/m 17 jaar. Lees meer in het artikel Kinderbijslag groeit niet mee met inflatie.

 

De vakantiedagen van 2012 komen te vervallen

Vakantiedagen hadden tot vorig jaar een vervaltermijn van 5 jaar, maar de overheid heeft besloten dat opgebouwde dagen vanaf 2012 na het lopende jaar nog een half jaar geldig blijven omdat het niet opnemen van vakantie nadelige gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Dat betekent dat vakantiedagen uit 2012 op 1 juli 2013 vervallen. U had dus voor 1 juli uw vakantiedagen moeten opnemen of laten afkopen.

 

Extra huurverhoging voor half miljoen huishoudens op basis van hun inkomen

Het kabinet heeft in het regeerakkoord maatregelen genomen tegen scheefwonen in sociale huurwoningen. Alle huurders kunnen vanaf 1 juli een huurverhoging krijgen van maximaal 4 procent, maar een half miljoen huurders krijgt een extra huurverhoging op basis van hun inkomen. Zij zijn scheefwoners omdat ze meer dan 33.614 euro per jaar verdienen. Hebben ze een inkomen tussen de 33.614 euro en 44.000 euro dan kunnen ze een huurverhoging verwachten tot  4,5 procent (4 procent + 0,5 procent). Huishoudens met een inkomen boven de 44.000 euro kunnen een huurverhoging krijgen van 6,5 procent (4 procent + 2,5 procent). Bij de huurverhoging is gekeken naar het inkomen van 2011. Mensen die sindsdien hun inkomen flink zagen dalen of een zorgindicatie hadden, konden bezwaar maken tegen de inkomensafhankelijke huurverhoging. Lees meer in het artikel Wie krijgt op 1 juli een extra huurverhoging voor zijn kiezen?

 

Energieleveranciers verlagen hun energietarieven

Elk half jaar maken energieleveranciers hun nieuwe tarieven bekend, nu ook op 1 juli. Gas wordt iets goedkoper en de stroomprijs blijft ongeveer gelijk. Volgens vergelijkingssite Gaslicht.com zijn consumenten vanaf 1 juli ongeveer 25 euro goedkoper uit. Consumenten kunnen nog goedkoper uit zijn door over te stappen naar een andere energieaanbieder. Het voordeel zit 'm bij de nieuwe leverancier vooral in een welkomstpremie van ongeveer 300 euro en lagere energietarieven.

 

Financieel advies te vergelijken met dienstverleningsdocument

Meteen kiezen voor een goede financieel adviseur is sinds het provisieverbod belangrijker omdat consumenten vanaf het eerste adviesgesprek na de kennismaking gaan betalen voor advies, terwijl ze dit voorheen pas deden bij de adviseur die bemiddelde bij het afsluiten van een product. Vanaf 1 juli is er een standaard dienstverleningsdocument waarin adviseurs moeten aangeven wat consumenten kunnen verwachten voor hun geld. Omdat elke adviseur straks hetzelfde document gebruiken, zijn ze beter te vergelijken op basis van het aantal aanbieders dat in het advies wordt meegenomen, of er contractuele afspraken zijn met aanbieders, welke nazorg de adviseurs biedt na het afsluiten van een product en hoeveel het adviestraject gemiddeld kost.

 

Huis gemakkelijker te verhuren

Huiseigenaren kunnen hun lastig verkoopbare woningen gemakkelijker tijdelijk verhuren. Het kabinet heeft mogelijkheden in de zogenoemde Leegstandwet verruimd. Er geldt straks geen maximale huurprijs meer voor deze tijdelijke verhuur. Gemeenten moeten nog wel steeds via vergunningen toestemming geven voor de tijdelijke verhuur, maar wel minder vaak. Voorheen moest dit jaarlijks, nu kan dit in één keer voor 5 jaar. Zo hoeft de verhuurder niet vijf keer leges te betalen voor een nieuwe vergunning.

 

Nieuwe IBAN-acceptgiro beschikbaar

Per 1 juli wordt krijgt een acceptgiro te zien die is aangepast aan Europese standaarden, zodat ze gebruikt kunnen worden met de nieuwe langere IBAN-rekeningnummers. De IBAN-acceptgiro vervangt de normale acceptgiro, die tot 1 februari 2014 kan worden verwerkt.

 

Bellen en internetten in de Europese Unie goedkoper

De maximumtarieven voor bellen, internetten en sms'en in andere landen van de Europese Unie gaan omlaag door een maatregel van de Europese Commissie. Vooral mobiel internet wordt goedkoper. Voor bellen betaalt u straks maximaal 29 cent per minuut (voorheen 35 cent), voor gebeld worden 8 cent (voorheen 10 cent), voor sms'en 10 cent (voorheen 11 cent) en voor internetten 54 cent per MB 54 cent (voorheen 83 cent). In juli 2014 gaan de maximumtarieven nog iets verder omlaag.