1086241
Binnenland

Schilderijen ter waarde van 18 miljoen euro verbrand

Buit Kunsthal in vlammen op

De schilderijen die vorig jaar uit de Kunsthal in Rotterdam zijn gestolen, zijn allemaal verbrand. Dat heeft het onderzoeksteam van justitie in Roemenië dinsdag laten weten.

Het gaat om zeven schilderijen met een geschatte waarde van 18 miljoen euro van onder anderen Monet, Matisse, Picasso en Gauguin.

De kunstwerken zijn verbrand in de de woning van de moeder van hoofdverdachte Radu Dogaru in het Roemeense dorpje Carcaliu. Dat meldde de Roemeense televisiezender PRO TV. Kunstexperts van het nationaal museum in Roemenië hebben in opdracht van justitie gevonden as-resten onderzocht en daar bleek uit dat het resten van de kunstwerken zijn. Bepalend in het onderzoek waren de specifieke pigmenten voor de verfkleuren geel en rood en de restanten van de kopspijkers die zich nog in de doeken bevonden.

De roof gebeurde afgelopen oktober. Zes Roemeense verdachten zijn opgepakt. Ze moeten in hun eigen land voor de rechter verschijnen.

Eind mei werden al resten van een verbrand kunstwerk gevonden in het huis van de moeder. Al eerder gingen er geruchten dat twee van de gestolen werken zouden zijn verbrand. De dieven zouden dit hebben gedaan omdat het hun niet lukte de schilderijen te verkopen.

Dit zijn de zeven gestolen kunstwerken:

- Pablo Picasso: ‘Tête d’Arlequin’ (1971)

- Henri Matisse: ‘La Liseuse en Blanc et Jaune’ (1919)

- Claude Monet: ‘Waterloo Bridge, London’ (1901)

- Claude Monet: ‘Charing Cross Bridge, London’ (1901)

- Paul Gauguin: ‘Femme devant une fenêtre ouverte, dite la Fiancée’ (1988)

- Meyer de Haan: ‘Autoportrait’ (circa 1889 - ’91)

- Lucian Freud: ‘Woman with Eyes Closed’ (2002)

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft overigens nog niet gehoord van de Roemeense collega's dat de schilderijen allemaal zijn verbrand. Een woordvoerster van het OM liet dinsdag weten dat „onze justitiekanalen zeggen dat dat nog niet vaststaat” en dat er nog onderzoek wordt gedaan, dat nog niet is afgerond. „Wij zijn afhankelijk van wat we daar vandaan krijgen.”

Ook de Kunsthal heeft officieel geen bevestiging gehad dat de schilderijen die vorig jaar uit het museum in Rotterdam zijn gestolen, zijn verbrand. Een woordvoerster van de Kunsthal zei dinsdagavond wel: „Mocht dit waar zijn, dan is daarmee het laatste sprankje hoop, namelijk dat ze terugkomen, vervlogen”. Ze noemt dat dan „een verlies dat elke kunstliefhebber zal raken. Als het klopt, onderstreept dit de zinloosheid van de daad.”