Nieuws/Buitenland
1086611
Buitenland

Hamlet maakt wereldtoernee

Het toneelstuk Hamlet van William Shakespeare moet in de komende jaren in alle landen van de wereld worden opgevoerd. Shakespeare's Globe Theatre in Londen heeft een plan daarvoor dinsdag gepresenteerd, meldde de BBC. De tournee is bedoeld om te herdenken dat de Britse toneelschrijver volgend jaar april 450 jaar geleden is geboren en op 23 april 2016 400 jaar geleden is overleden.

De eerste opvoering van Shakespeare's Globe is op 23 april volgend jaar. De laatste is precies 2 jaar later. Artistiek directeur Dominic Dromgoole hoopt dat dezelfde acteurs in alle landen zullen optreden. Dromgoole zei dinsdag dat er al diverse spelers belangstelling hebben getoond. „Wat is het mooi als je je kleinkinderen daarover ooit kunt vertellen. In vele opzichten is het de droom van een acteur”, zei hij.

Dromgoole spreekt van een „gekke” uitbreiding van het project van de Globe van vorig jaar. Toen speelden 37 toneelgezelschappen uit 37 landen elk een stuk van Shakespeare in hun eigen taal in het theater in Londen. Zo werd Hamlet in het Litouws opgevoerd en King Lear in het Wit-Russisch.