Nieuws/Buitenland
1086641
Buitenland

'Regelmatig hartonderzoek bestraalde mensen'

Mensen die kanker hebben gehad en daarom ooit zijn bestraald, moeten elke 5 tot 10 jaar op hartziekten worden gecontroleerd. Dat bepleiten Europese en Amerikaanse cardiologen in het tijdschrift European Heart Journal - Cardiovascular Imaging. „Hartziekten die het gevolg zijn van bestraling, komen vaker voor omdat steeds meer mensen kanker overleven. Het is een risico op lange termijn en door bestraling veroorzaakte hartziekten openbaren zich 5 tot 20 jaar na de behandeling”, zegt de Belgische cardioloog Patrizio Lancellotti.

Volgens Lancellotti hebben patiënten met Hodgkin en borstkanker in het verleden vaak hoge doses bestraling op hun borst gekregen. Daardoor is de kans op overlijden door een ziekte van de hartslagader of door een verminderde bloedtoevoer van het hartspierweefsel toegenomen. Weliswaar worden nu bij bestraling lagere doses gebruikt, maar ex-kankerpatiënten lopen nog altijd een grotere kans op hartziekten, in het bijzonder als het hart in het bestraalde gebied lag. Dat geldt voor patiënten met Hodgkin, borstkanker en slokdarmkanker.

Naar schatting krijgt 10 tot 30 procent van de mensen die een bestraling in de borst hebben gehad, binnen 5 tot 10 jaar na de behandeling als gevolg daarvan hartklachten.