Nieuws/Buitenland
1086884
Buitenland

Excuses Spanje aan Bolivia voor incident

De Spaanse regering heeft maandag in een nota aan Bolivia haar verontschuldigingen aangeboden voor het incident waarbij de Boliviaanse president Evo Morales begin deze maand werd verboden over enkele Europese landen heen te vliegen. De voortvluchtige Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden zou destijds aan boord van het vliegtuig zijn, maar dat bleek niet zo.

De ambassadeur van Spanje overhandigde de nota met excuses aan de onderminister van Buitenlandse Zaken van Bolivia in La Paz. In een verklaring in de media zei hij het incident te betreuren. „We hebben hem in een moeilijke situatie geplaatst.” De ambassadeur vertrouwt erop dat de betrekkingen tussen de landen goed blijven.

Morales vloog van Moskou naar Bolivia en moest een ongeplande tussenstop maken in Wenen, omdat Europese landen hem verboden over te vliegen. Spanje maakte later bekend dat het informatie had gekregen dat de voortvluchtige Amerikaan aan boord zou zijn. Wie de bron was van die informatie, maakte het land niet bekend.

Bolivia wilde opheldering van de ambassadeurs van Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië. De regering noemde de kwestie een actie van „staatsterrorisme” tegen Morales door de Verenigde Staten en zijn bondgenoten. Volgens de minister van Communicatie, Amanda Davila, wisten de VS dat Snowden niet aan boord was van het vliegtuig, maar wilden ze Morales intimideren.