Nieuws/Buitenland
1086901
Buitenland

Premier wil actie na orang-oetan-uitspraak

Premier Enrico Letta van Italië heeft de leider van de uiterst rechtse partij Lega Nord maandag opgeroepen een einde te maken aan de aanvallen op minister Cécile Kyenge van Integratie. Hij reageerde op de vergelijking die een politicus van Lega Nord, Roberto Calderoli, zaterdag maakte. Hij vergeleek Nyenge, die in de Democratische Republiek Congo geboren is, met een orang-oetan.

Letta riep partijleider Roberto Maroni van Lega Nord op snel in te grijpen. „Het is een schaamtevolle pagina geweest en ik roep Maroni daarom op deze pagina snel te sluiten.” Van verscheidene kanten is erop aangedrongen dat Calderoli opstapt als vicevoorzitter van de Senaat. Hij bood zondag pas publiekelijk excuses aan, nadat velen met verontwaardiging op zijn uitspraak hadden gereageerd.

In de krant la Repubblica zei Calderoli, die niet van plan is ontslag te nemen, dat hij geen racistische uitspraak heeft gedaan. Hij heeft wel vaker politici met dieren vergeleken. Zo ziet de premier er voor hem uit als een reiger. Calderoli heeft Kyenge gebeld en haar zijn excuses aangeboden.