Nieuws/Buitenland
1086907
Buitenland

'Israël zet Eritreërs land uit'

Israël is zondag begonnen met het uitzetten van Eritreërs. 14 mensen zijn naar Eritrea teruggestuurd, hoewel zij in het Afrikaanse land het risico lopen vervolgd te worden. Dat heeft de Israëlische mensenrechtenorganisatie Hotline for Migrant Workers (HMW) maandag gemeld.

Sinds 2006 zijn ongeveer 35.000 Eritreërs via de lange, poreuze grens met Egypte Israël binnengekomen. De autoriteiten proberen de toestroom van Afrikanen te beperken, omdat de inwoners van de armere stadswijken waarin zij zich vestigen steeds meer daartegen protesteren. Begin vorige maand werd gemeld dat de Joodse staat met verscheidene Afrikaanse landen onderhandelde over het opnemen van Eritreërs. Zij zouden daar welkom zijn, als ze door Israël geschoold zouden zijn, maar kennelijk wil de regering-Netanyahu niet zo lang wachten.

De regering beschouwt de meeste Eritreërs als economische vluchtelingen, maar volgens organisaties voor de mensenrechten moeten zij als politieke vluchtelingen worden gezien, omdat Eritrea een slechte reputatie op het gebied van de mensenrechten heeft. De 14 Eritreërs die zondag werden uitgezet, hebben volgens HMW een bedrag van omgerekend bijna 1150 euro meegekregen. Zij zaten in een van de twee detentiecentra in de woestijn die Israël de afgelopen tijd heeft uitgebreid.

Een woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Jeruzalem wilde alleen zeggen dat ,,sommige mensen terugkeren''. Zij zei niets over de nationaliteit van de betrokkenen.