Nieuws/Buitenland
1086923
Buitenland

Arrestatie leiders van broederschap in Egypte

De openbaar aanklager in Egypte heeft maandag de arrestatie bevolen van zeven leiders van de Moslimbroederschap (MB). Ze worden aangeklaagd wegens hun aandeel bij de onlusten in de dagen voordat president Mohamed Mursi werd afgezet door het leger.

De aanhouding is bevolen van onder anderen Essam el-Erian en Mohamed el-Beltagi, die maandag ook aanwezig waren bij een betoging van aanhangers van de MB tegen de interim-regering.

Sinds de coup begin deze maand is al een groot aantal leiders van de broederschap aangehouden. Ook de afgezette president Mursi zit vast.

De Verenigde Staten hebben de interim-regering in Caïro opgeroepen geen arrestaties uit te voeren die politiek gemotiveerd zijn. Dat zei de Amerikaanse onderminister William Burns, die maandag in Egypte arriveerde voor een bezoek. Hij is de eerste regeringsfunctionaris uit de VS die Caïro bezoekt, sinds Mursi begin deze maand werd afgezet.

Burns zei verder dat zijn land geen partij wil kiezen in het conflict en dat Washington niet het Amerikaanse model aan Egypte probeert op te leggen. Hij voegde eraan toe niet te verwachten dat Egypte in een burgeroorlog verzeild raakt, zoals in Syrië het geval is.

Duizenden aanhangers van de MB gingen maandag weer de straat op om tegen de interim-regering te demonstreren. De legerleiding waarschuwde dat militairen hard zullen optreden als betogers proberen kazernes binnen te dringen.