Nieuws/Binnenland
1086925607
Binnenland

Vliegveld Kabul heropend, Nederlands toestel vertraagd

DEN HAAG - Na een urenlange onderbreking is het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kabul heropend, waardoor de evacuatievluchten kunnen worden hervat voor buitenlanders en voormalige Afghaanse medewerkers.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie landde al een C-17 met Amerikaanse militairen en dat spoedig zou worden gevolgd door een tweede transportvliegtuig. Eerder meldde de Amerikaanse zender NBC dat een transportvliegtuig was geland, en zag daarmee de hervatting van de evacuatievluchten en de aankomst van troepen die moeten helpen bij de operatie.

Volgens het Duitse persbureau DPA landde ook een toestel van de Duitse strijdkrachten om mensen te evacueren. Het is de bedoeling dat de A400M de geëvacueerde passagiers naar de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent brengt. Daar kunnen de mensen een lijnvlucht nemen.

Eerder maandag moesten alle vluchten worden stopgezet omdat duizenden Afghanen het luchthaventerrein waren binnengedrongen. Zij wilden mee in een van de vertrekkende vliegtuigen, omdat zij voor hun leven vrezen nu de radicaalislamitische beweging Taliban de macht over het land heeft heroverd. Er speelden zich chaotische scènes af, waarbij ook doden vielen.

Tekst loopt verder onder de tweet.

’Vertraagd tot nader order’

Het is nog onduidelijk wanneer het Nederlandse militaire toestel, dat onderweg was naar het vliegveld om tolken, lokaal ambassadepersoneel en gezinnen te evacueren, weer richting Kabul vertrekt. Volgens het ministerie van Defensie is het vliegtuig ’vertraagd tot nader order’.

Voor zover bekend was er nog maar één Nederlands toestel onderweg naar Afghanistan. Waar dat zich nu bevindt, is onbekend. Defensie heeft meerdere vluchten op de planning.

Tekst loopt verder onder de tweet.

De VS kondigden maandagavond aan duizend extra militairen naar Kabul te sturen. De in totaal zevenduizend militairen helpen volgens Amerikaanse media 30.000 mensen het land uit, van wie zo’n 8000 naar andere landen dan de Verenigde Staten. Bronnen melden dat hun succes ook voor de Nederlandse evacuatievlucht essentieel is.

Chaos

Eerder op maandag was te zien hoe honderden mensen op de start- en landingsbaan van het vliegveld liepen. Groepen mensen die het land wilden ontvluchten probeerden vliegtuigen binnen te komen of klampten zich vast aan de buitenkant. Meerdere mensen raakten gewond of kwamen om het leven, ook door geweervuur.

Bekijk hieronder het liveblog over de situatie in Afghanistan.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop