Nieuws/Binnenland
1086933
Binnenland

Vrijspraak na fataal ongeluk door slaapziekte

Omdat een 54-jarige automobilist niet wist dat hij aan slaapapneu leed, waardoor hij in slaap was gevallen, is hij maandag bij de rechtbank Breda vrijgesproken van het veroorzaken van een dodelijk ongeluk. Dat gebeurde 23 april vorig jaar in Tilburg.

Door zijn aandoening valt de man soms ongemerkt in een microslaap van ongeveer 8 seconden. Hij houdt zijn ogen open, zo liet een deskundige weten, neemt ook waar, maar handelt niet.

Daar had de man destijds ook last van. Zo stopte hij voor een groen verkeerslicht, ging rijden bij rood en sneed een andere automobilist. Daarna reed hij zonder te remmen in op een rij auto's, waardoor een 82-jarige man om het leven kwam.

De automobilist wordt behandeld aan zijn afwijking. Maar hij is nog niet genoeg genezen om weer veilig te kunnen rijden. Op zijn motor doet hij dat echter soms toch. De officier van justitie eiste 2 weken geleden vrijspraak, maar liet ook weten te onderzoeken of ze die ritjes op de motor kan verbieden. Omdat de man niet strafbaar is, werd zijn rijbewijs niet ingevorderd.

De man heeft ook suikerziekte. Behalve de slaapapneu was de Tilburger op de dag van het ongeval vermoeid door een drukke werkdag en had hij stress vanwege de botsing. Daardoor liep hij weg van het ongeval en mengde zich tussen de kijkers, om zich pas na 20 minuten bekend te maken. Ook van dit feit is de man vrijgesproken.