Nieuws
1086947
Nieuws

Nieuwe EDM-dj’s op zonnig Extrema

Extrema Outdoor heeft gisteren eindelijk weer een zonovergoten editie meegemaakt. Het dancefestival bij Aquabest had de afgelopen jaren veel pech met regen, ditmaal viel alles op zijn plek voor de 27 duizend bezoekers.

Muzikaal ging het ook behoorlijk los, met name optredens van EDM-helden als Diplo, Nicky Romero en Porter Robinson maakten indruk, al wist het hilarische Major Lazer de show te stelen.

Het was eigenlijk een valse start die Extrema vorig jaar maakte, toen het voor het eerst plaatsvond onder de naam XO Live. De bedoeling was duidelijk, het dancefestival wilde meer live optredens en grote dj-shows presenteren, in de constante regenbuien vielen deze mooie plannen grotendeels in het water. Ditmaal scheen de zon echter uitbundig en kreeg XO Live de festivalsfeer waar het zo naar snakte.

Lekker luieren in het gras, aan de stranden van Aquabest, terwijl de muziek op de achtergrond voor de soundtrack zorgde, zo begon voor velen het festival halverwege de dag. Niet teveel energie verspillen, zo leek het devies bij de zonnebadende partygangers. De intieme set die Australisch singer-songwriter Ry deed met Duits houseproducer Frank Wiedemann paste er perfect bij –alsof Thom Yorke een ontspannen deephouse-avontuur was begonnen.

Ook erg live was de show van Hardsoul, de house-act van dj-broers Roog en Greg van Bueren, die samen met percussionisten, gospelkoor, mc en zanger Alain Clark op het hoofdpodium verscheen. Aanstekelijke en uiterst zomerse dansmuziek, al kostte het de groep moeite om het smorende publiek op gang te krijgen. Dat lukte Neerlands nieuwste dj-ster Nicky Romero vervolgens wel met een energieke dj-set. Het bleek het startschot van een heftige middag vol dance-climaxen.

Want het werd al gauw een gekkenhuis op bepaalde plekken. Liep je bijvoorbeeld de grote tent van XO Live binnen kreeg je ineens een dikke gitaarsolo voor je kiezen, gevolgd door rauwe dubstep-bassen en heftige vocalen. Modestep, aangenaam, een Britse band die met drums, gitaren en dj vooral zo hard mogelijk probeert te knallen.

Niet veel later werden ze gevolgd door dj’s Diplo en Porter Robinson, twee typische acts uit Amerika, waar momenteel de dance een grote opmars beleeft. Daar noemen ze het echter Electronic Dance Music (EDM) en gooien ze alles wat elektronisch is door elkaar. Op XO Live kreeg het publiek al snel door wat dit betekent; een wilde show waar genres als hardstyle, dubstep, trance, electrohouse en hiphop in een razend tempo op de dansvloer werden afgevuurd. De tent ging los.

Diezelfde Diplo verscheen even later ook op het hoofdpodium met zijn act Major Lazer. Misschien wel de meest hilarische headliner van Extrema ooit; stevige EDM met een dancehall-sausje, inclusief mc’s, danseressen en leuke meisjes uit het publiek. En dan waren er nog confettikanonnen, verkleedpartijen, werd het publiek gevraagd hun shirt uit te trekken en daarmee te zwaaien. Zo kon het dus ook op XO Live, nadat hier vorig jaar vooral met paraplu’s werd gezwaaid.    

Kortom, muzikaal niet erg verfijnd, maar wel vermakelijk. En zo kan heel XO Live 2013 eigenlijk het beste worden samengevat. Afgezien van een klein deephouse/techno-podium (waar ondermeer dj’s Dixon, Solomun en Karotte een paar solide sets draaiden) werd de rest van het terrein namelijk gedomineerd door grootse acts vol trance, electrohouse en EDM. Ja, het zijn nieuwe tijden in de dance en Extrema doet volop mee.