Nieuws/Buitenland
1086948
Buitenland

Laatste werkweek Belgische koning

De laatste werkweek voor de Belgische koning Albert II is begonnen. Zondag zal Albert II op de nationale feestdag van België afstand doen van de troon ten gunste van zijn zoon prins Filip. De week staat zowel in het teken van de troonswisseling maar ook van zijn 20 jaar koningschap.

De week begon met een lunch met de voltallige regering onder leiding van de Waalse socialist Elio Di Rupo. Dinsdag onthult de koning een nieuw borstbeeld in de Senaat. Vanaf woensdag zullen de koning en zijn vrouw, koningin Paola, het land intrekken en Gent (woensdag), Eupen (donderdag) en Luik (vrijdag) aandoen om zijn koningschap te vieren.

Zaterdagavond, aan de vooravond van de nationale feestdag en de abdicatie, zal koning Albert voor het laatst de Belgen toespreken. Daarna zal hij zijn opwachting maken bij een concert in het Paleis voor Schone kunsten en komt hij naar het grootste volksfeest op het Vossenplein.

Alberts laatste werkdag is zondag. Rond 10.30 uur tekent hij de akte van troonsafstand. Later op de dag is hij onder meer aanwezig bij het gebruikelijke defilé.