Nieuws/Binnenland
1086954
Binnenland

Prostituees willen dat Utrecht huur overneemt

De gemeente Utrecht moet onderzoeken of ze de huur kan overnemen van de werkplekken van de raamprostituees in de stad. Door dat te doen kan de gemeente voorkomen dat 300 vrouwen volgende week op straat komen te staan. Dat schrijven de vrouwen samen met deskundigen en klanten maandag in een „dringend advies” aan burgemeester Aleid Wolfsen.

Op 25 juli moeten de resterende ramen in de stad definitief sluiten, omdat Wolfsen de vergunning introk van de laatste exploitant. Dat deed hij wegens een vermoeden van mensenhandel en slecht toezicht. De gemeente moet nu voorkomen dat een deel van de vrouwen in de illegaliteit terechtkomt, benadrukt een woordvoerder van de vrouwen.

Volgens de vrouwen zijn de meeste exploitanten die nu hun vergunning zijn kwijtgeraakt, tevens eigenaar van de prostitutieboten aan het Zandpad. De vrouwen willen een coöperatie oprichten die ramen doorverhuurt aan zelfstandig werkende prostituees, maar ze vrezen dat de coöperatie straks een huurcontract moet afsluiten met mannen die eerder zelf de exploitant waren.

„Dan moeten we zakendoen met iemand die net wordt verdacht van mensenhandel”, aldus de woordvoerder. „Mogelijk moeten we dan ook extra veel huur betalen.” Daarom zou de gemeente moeten zorgen voor meer zeggenschap door de huur over te nemen of door te zorgen voor goede huurcontracten.

De vrouwen adviseren Wolfsen om de huur van ramen met 30 procent te verlagen. Het uitgespaarde geld zou geïnvesteerd kunnen worden in sociale voorzieningen voor de prostituees. Ook pleiten de vrouwen voor een betere opleiding voor beveiligers en politiemensen om mensenhandel op te sporen. Prostituees zouden daarbij kunnen assisteren.

De vrouwen verwachten uiterlijk vrijdag antwoord van Wolfsen op hun advies. Ze kondigen 'juridische stappen' aan als de onveiligheid voor prostituees toeneemt door het sluiten van de seksramen aan het Zandpad en in de Hardebollenstraat.