Nieuws/Binnenland
1086989
Binnenland

Ambtenaar veroordeeld om fraude bij scouting

Een opsporingsambtenaar van de Belastingdienst is maandag door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot een werkstraf van 150 uur wegens fraude. De man verduisterde vermoedelijk tienduizenden euro's als penningmeester van een scoutinggroep uit Deventer.

Dat bleek maandag uit het vonnis. De 54-jarige Harm van der W. werd verweten jarenlang in totaal 125.000 euro weggesluisd te hebben middels vervalste bankrekeningafschriften. Het geld ging naar dure auto's en verre vakanties. De man heeft de verduistering bekend en zou inmiddels een deel van de schade terugbetaald hebben.

De fraude kwam aan het licht toen een declaratie van een lid van scoutingvereniging Dr. Ariens Buette Groep via de privérekening van de penningmeester betaald werd. De man bekende vervolgens al sinds 2003 geld naar zijn eigen rekening te sluizen.

Hoeveel van het gefraudeerde bedrag terugbetaald zou zijn, werd ter zitting niet duidelijk. De rechtbank woog in de straf mee dat de man vermoedelijk zijn baan zal verliezen door dit feit. Tegen Van der W. was een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden geëist.