Nieuws/Buitenland
1086992
Buitenland

Syrische leger zet aanval in op rebellen

Het Syrische leger is maandag begonnen aan een aanval op posities van rebellen in wijken van de hoofdstad Damascus. Dat heeft een opstandelingenleider gezegd.

Het leger schoot met tanks en artillerie op de wijk Qaboun. Buitenlandse diplomaten zeiden dat president Bashar al-Assad de wijken in de hoofdstad die in handen zijn van de rebellen, wil heroveren.

De laatste tijd boekte het leger enkele overwinningen op de rebellen, die steeds meer in de verdrukking lijken te komen. De afgelopen maanden heeft het Syrische leger met steun van de sjiitische groep Hezbollah verscheidene steden in het land heroverd.

De opstand tegen het bewind van Assad, die ruim 2 jaar geleden begon, heeft al meer dan 90.000 levens geëist.

Het Syrische persbureau Sana berichtte maandag dat het leger chemische wapens, waaronder chloorgas, heeft gevonden in een opslagplaats die aan de opstandelingen toebehoorde. Volgens Sana werden de chemicaliën in het buitenland geproduceerd. Het spul komt onder meer uit Saudi-Arabië, aldus het persbureau.

Een leider van de Syrische oppositie sprak de „walgelijke beschuldigingen” tegen. Hij voegde eraan toe dat algemeen bekend is dat het leger al jaren over chemische wapens beschikt.

Vorige week zei Rusland bewijzen te hebben dat de rebellen zelf gifgas maakten.