Nieuws/Buitenland
1086995
Buitenland

Miljardair investeert in Egypte

Een Egyptische miljardair met een vermogen van zo'n 2,5 miljard dollar,  heeft zijn land "ongekende investeringen" beloofd uit vreugde over het afzetten van president Mursi. 

Naguib Sawiris, een prominent christen, leidt met zijn broers het telecombedrijf Orascom met 100.000 werknemers. Sawiris beloofde vanaf zijn jacht dat hij de bouw van nieuwe fabrieken zou financieren en nieuwe projecten zal opstarten om jonge Egyptenaren aan werk te helpen.

Sawiris zegt in een interview met Reuters dat hij ervan is overtuigd dat Egypte er weer bovenop komt. „Mijn familie en ik zullen in Egypte gaan investeren als nooit tevoren - iedere nieuwe fabriek die we kunnen openen en ieder initiatief dat zorgt voor banen voor jongeren in Egypte”, aldus Sawiris.

Egypte heeft grote economische problemen. Buitenlandse investeerders zijn voorzichtig en toeristen blijven weg. Een politiegeneraal is maandag aangesteld als hoofd van het ministerie dat voedsel en brandstof distribueert. De man, Mohamed Abu Shadi, zei maandag dat de Egyptische voorraden nog geen crisisniveau hebben bereikt. Vorige week liet een oud-minister weten dat de graanschuren leegraken en waarschuwde ook de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) voor een voedselcrisis in het Noord-Afrikaanse land.