Nieuws
1087011
Nieuws

Radiohead-zanger haalt muziek van Spotify

Zanger Thom Yorke van de populaire rockband Radiohead heeft zijn soloplaat en muziek van verschillende andere van zijn projecten van muziekdienst Spotify gehaald. Op Twitter liet hij weten dit gedaan te hebben uit solidariteit met kleinere bands, die aan streaming diensten vrijwel niets verdienen.

Artiesten krijgen bij dergelijke diensten namelijk fracties van centen per gespeeld nummer betaald. Zo maakte de band Grizzly Bear onlangs nog bekend slechts $10 te hebben ontvangen voor 10.000 afgespeelde nummers. Folk-artiest Erin McKweon liet dit jaar weten tegenover de Amerikaanse radiozender NPR minder dan een halve cent per afgespeeld nummer te ontvangen.

Op Twitter laat Yorke weten dat dergelijke praktijken schadelijk zijn voor muziek als een kunstvorm, omdat er voor nieuwe artiesten en bands weinig te verdienen valt op deze manier. De enigen die profijt hebben bij hebben, zijn de platenlabels, zo stelt Radiohead-producer Nigel Godrich. Godrich steunt Yorke en heeft ook de muziek van zijn eigen band, Atoms for Peace, van Spotify laten verwijderen.

Het is niet de eerste keer dat Yorke zich bezighhoudt met nieuwe manieren om muziek te beluisteren. Zo gaf Radiohead zijn album In Rainbows vrijwel weg, met een mogelijkheid voor fans om een donatie te doen. Ook The King of Limbs was een periode enkel digitaal te koop.