Nieuws/Buitenland
1087019
Buitenland

Chinese moeder wint rechtszaak tegen werkkamp

Een Chinese moeder heeft een zeldzame overwinning behaald in een rechtszaak tegen haar veroordeling tot werkkamp. De vrouw had om gerechtigheid gevraagd voor haar 11-jarige dochter die was verkracht, maar belandde zelf in een werkkamp vanwege 'verstoring van de openbare orde'.

De rechter heeft maandag besloten dat de vrouw, Tang Hui, compensatie krijgt van bijna 3000 yuan (zo'n 370 euro), meldden Chinese media. Tang vroeg aan een provinciaal gerechtshof om compensatie en excuses van een lagere rechter die haar de straf had opgelegd.

Haar dochter werd op 11-jarige leeftijd door zeven mannen ontvoerd en meerdere keren verkracht. De mannen dwongen haar ook tot prostitutie. Tang maakte petities omdat ze vond dat de daders allemaal de doodstraf moesten krijgen.

Haar zaak heeft in China geleid tot ophef over de omstreden werkkampen. De kampen zijn bedoeld voor mensen die een kleine misdaad hebben gepleegd. Volgens critici wordt de straf vaak gebruikt om van mensen af te komen en worden er in de kampen mensenrechten geschonden.

In 2008 zaten er 160.000 mensen in deze kampen. De regering belooft al jaren om het systeem van 'heropvoeding door arbeid' op te heffen.