Nieuws
1087037
Nieuws

Graag een onbekende locatie of een spontane vakantie

Nederlander dol op avontuurtje

Totale kosten, het weer en een nieuwe locatie zijn voor Nederlanders de belangrijkste cirtieria bij het boeken van een vakantie. Een vierde van de Nederlandse deelnemers aan het 'Life's a beach 2013'-onderzoek van online reisbureau Expedia.com gaat alleen naar een plek waar ze nog niet eerder zijn geweest. De conclusie luidt dan ook dat we best een avontuurlijk volkje zijn.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 8606 mensen uit 24 landen. Het betreft een analyse van het gedrag en voorkeuren betreffende strandvakanties onder reizigers in Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa, Azië en Australië.

Voor het gros van de Nederlands (60 procent) zijn de totale kosten van de vakantie het belangrijkste criterium. Ook houden we de weersvoorspelling ter plaatse goed in de gaten: bij 46 procent is dit doorslaggevend bij het kiezen van de vakantiebestemming.

Uitzondering 

In tegenstelling tot reizigers wereldwijd, is de Nederlander met 25 procent een uitzondering als het aankomt op het zoeken naar een onbekende bestemming. Veel internationale reizigers vinden het juist belangrijk dat ze naar een plek gaan die ze al kennen. Wereldwijd gezien houdt meer dan een derde (34 procent) daar rekening mee. Wij zijn dus een stuk avontuurlijker ingesteld.

Dit wordt nog eens bevestigd door het feit dat meer dan een derde van de vakantiegangers wereldwijd meestal of altijd terugkeert naar hetzelfde strand. Nederland is daarbij een uitzondering, aangezien slechts 17 procent zijn of haar vakantie op dezelfde lokatie plant. 

Spontaan

Dat het avontuurlijke in ons zit, blijkt ook uit het feit dat we graag voor spontane vakanties gaan. Wereldwijd staat Nederland in de top drie van landen die hun vakantie dichtbij huis korter dan één week van tevoren plant. De Zweden voeren de boventoon, gevolgd door de Denen met respectievelijk 32 procent en 27 procent. In Nederland legt 24 procent een vakantie in eigen land een week van te voren vast.

Wanneer we naar het buitenland gaan, regelen we dit ook op vrij korte termijn, namelijk korter dan een half jaar van te voren (68 procent). Wereldwijd gezien plannen reizigers hun vakantie iets eerder; 44 procent van de vakantiegangers wereldwijd zorgt ervoor dat alles minstens een half jaar van te voren in kannen en kruiken is.