Nieuws/Binnenland
1087042
Binnenland

Van Goghmuseum maakt hoogwaardige replica's

Amandelbloesem, Zonnebloemen, De oogst, Korenveld onder onweerslucht en Boulevard de Clichy. Van deze bekende kunstwerken van Vincent van Gogh zijn nieuwe hoogstaande driedimensionale replica's gemaakt die maandag in Hongkong worden gepresenteerd. De zogeheten Relievo's zijn van zo'n hoge kwaliteit dat ze het origineel dicht benaderen, maakte het Van Gogh Museum in Amsterdam bekend.

Het museum richt zich hiermee op welgestelde particulieren die een hoge kwaliteit replica van een Van Gogh schilderij willen hebben. Samen met Fujifilm heeft het een techniek ontwikkeld om deze reproducties te kunnen maken. Met de opbrengst wil het museum onder meer de geplande verbouwing van een nieuwe vleugel met een extra entree bekostigen.

De speciale techniek combineert een driedimensionale scan van het schilderij met een hoge resolutie print. De Relievo is een reproductie van zowel de voor- als achterzijde van een schilderij en is gehuld in een lijst. Ieder exemplaar is genummerd en gecontroleerd door een conservator van het museum.

De eerste lichting in Hongkong is onderdeel van een proef om te kijken of de reproducties aanslaan. Verder worden de Relievo's gebruikt voor educatieve doeleinden.