Nieuws/Binnenland
1087064
Binnenland

Tbs en celstraf voor branden Winschoten (LET OP! Artikel bevat mogelijk namen van verdachten!)

De rechtbank in Groningen heeft maandag een van de brandstichters van Winschoten veroordeeld tot 3,5 jaar celstraf en tbs met voorwaarden. Een mededader kreeg een celstraf van 4 jaar, waarvan 1,5 jaar voorwaardelijk.

De stad Winschoten werd vorig jaar geteisterd door ruim 70 branden. Dader Danny F. (26) erkent 'ongeveer' 14 branden te hebben gesticht. Mededader Miranda F. (25) was bij tien branden betrokken.

Volgens de rechtbank is het duo levensgevaarlijk bezig geweest. Hoogbejaarde slachtoffers die boven een van de brandende panden sliepen, moeten volgens de rechter tijdens een gedwongen ontruiming zeer angstige momenten meegemaakt hebben. In het vonnis staat verder te lezen dat het duo ook verantwoordelijk is voor de algemene onrust in de stad.

De branden in Winschoten zorgden voor veel onrust en paniek. Er werd een mobiele politiepost op het Marktplein gezet en er werden burgerwachten ingesteld in het oude stadscentrum. Leegstaande panden werden eerder gesloopt om problemen voor te zijn.

Hoofddader Danny F. handelde onder invloed van zijn autistische stoornis. Hij kon volgens deskundigen door zijn psychische problemen niet goed omgaan met spanningen en vond in de branden een uitlaatklep om zich beter te voelen over zichzelf.