Nieuws/Binnenland
1087069
Binnenland

'Werkloze Nederlander trekt naar Duitsland'

'Werkloze Nederlander trekt naar Duitsland'

Het aantal werkloze Nederlanders dat zijn heil zoekt bij de Oosterburen groeit gestaag. Met name in de grensprovincies kiezen steeds meer werklozen ervoor in Duitsland te gaan werken. Zo meldt de Volkskrant maandag.

Volgens de Volkskrant heeft kippenslachterij Emsland Frischgeflügel in het Duitse Haren al ruim honderd man Nederlands personeel in de productie werken. In het vakantiepark Schloss Dankern werken tientallen Nederlanders in de horeca en schoonmaak.

De verwachting is dat dit aantal grenswerkers nog verder zal toenemen. 'Anderhalf jaar geleden stonden de Nederlanders veel minder open voor werken in Duitsland', zegt vestigingsmanager Wanda Wever van uitzendbureau Job Direkt. 'Nu er weinig keus is qua werk in Nederland, wordt het vanzelfsprekender.'

Vooralsnog wordt deze ontwikkeling door verschillende partijen voornamelijk als positief beschouwd. Duitse werkgevers zijn dolblij met de komst van het Nederlandse personeel, bevestigt de locoburgemeester van het Duitse Haren. 'Duitse bedrijven vertellen me dat de Nederlanders hard werken. Als ik dat hoor, krijg ik een grote glimlach op mijn gezicht', zegt Harry Wieringa, clusterdirecteur Maatschappelijke Zaken van de gemeente Oldambt.'Voor ons huishoudboekje is het natuurlijk positief als we hen niet langer een uitkering hoeven te geven als ze een Duits contract hebben', zegt de Emmense wethouder Henk Jumelet (CDA). 'De gemeente heeft weinig geld.