Nieuws/Binnenland
1087079
Binnenland

China investeert flink in 4G

China is het land van de smartphones. Nergens ter wereld is de mobiele telefoonmarkt groter dan daar. Toch is er nog geen sprake van snel mobiel internet. Daar moet nog voor het einde van het jaar verandering in komen, want de Chinese overheid investeert flink in de uitrol van een 4G-netwerk.

De grootste Chinese provider aldaar - in handen van de lokale overheid -  heeft alvast 2200 masten gebouwd, verdeeld over vijftien Chinese steden. Van hieruit wordt de snelle 4G-verbinding uitgezonden. Voor het einde van het jaar moet dat aantal worden opgehoogd naar maar liefst 200.000 uitzendmasten.

Doordat 4G telkens meer gemeengoed wordt, zullen telefoons met 4G-ondersteuning populairder worden en dat zal de markt een flinke boost geven. Tenminste, dat hopen de makers van de smartphones. Chinese telefoonfabrikant Huawei helpt dan ook mee met de aanleg van het netwerk.

In Nederland is het 4G-netwerk al langer aan een opmars bezig. Dankzij telecomaanbieder KPN is er momenteel al in de helft van het land gebruik te maken van mobiele internetsnelheden tot 50 megabit per seconde, vergelijkbaar met draadloos internet thuis. Vanaf maart 2014 is er 4G-dekking in heel Nederland.