Nieuws/Binnenland
1087091
Binnenland

Opnieuw druk weekend voor Reddingsbrigade

De Reddingsbrigade heeft wederom een druk weekend achter de rug. Maandag bleek dat de strandbewakers ruim 600 keer in actie moesten komen langs de Nederlandse kusten.

Zo'n 500 keer moest er EHBO verleend worden en ook werden 60 kinderen weer verenigd met de ouders. 20 zwemmers raakten in de problemen en 26 opvarenden, onder wie tien kitesurfers, werden uit de nesten geholpen.

Bij Heemskerk moest de brigade in actie komen toen iemand nekletsel opliep na een duik op een zandbank. In Hoorn werd een bewusteloze man uit het water gehaald door een patrouillerende boot die toevallig langskwam. Verder vielen in Zandvoort de opvarenden van hun catamaran, waardoor die op eigen houtje verder ging. In Katwijk kregen zeilers hun catamaran juist niet meer overeind, nadat die was omgeslagen.

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij had juist een relatief rustig weekend op de binnenwateren van Nederland. Ook de KNRM Lifeguards op de Friese Waddeneilanden hadden een relatief rustig weekend, omdat de zee vrij rustig was en de stroming meeviel. Wel waren de tien posten op de vier eilanden in de weer met vermiste kinderen en mensen met bijvoorbeeld splinters, wespensteken en sneeën van schelpen.

„Er was dit weekend veel bezoek en er waren relatief weinig incidenten”, bevestigd Linde Jelsma van de lifeguards. Volgens haar is dat deels te danken aan het preventieve werk van de KNRM. „We geven aan waar je wel en niet kan zwemmen en delen strandfolders uit in het Nederlands, Duits en Engels met tips waar mensen op moeten letten.”

De Lifeguards bemannen de posten op de eilanden, omdat daar geen reddingsbrigades zijn, maar wel veel toeristen en soms een gevaarlijke zee. Het team bestaat uit mensen die het werk tijdelijk doen. Volgens een woordvoerster van de KNRM zijn dat bijvoorbeeld veel studenten die een opleiding volgen op de Academie voor Lichamelijke Opvoeding en dus erg sportief zijn.