Nieuws/Binnenland
1087092
Binnenland

Eerste 100 militairen terug uit Kunduz

De eerste 100 militairen van de politietrainingsmissie in het Noord-Afghaanse Kunduz keren deze week terug in ons land. Dat meldde het ministerie van Defensie maandag.

De militairen arriveren woensdag op de vliegbasis Eindhoven. De missie is op 1 juli vervroegd tot een einde gekomen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Nederland tot medio volgend jaar zou blijven.

Maar omdat de Duitsers eerder terugkomen, besloot het kabinet de uitzending eerder te beëindigen. De Duitsers zijn verantwoordelijk voor de bescherming van de Nederlanders in Kunduz. Bovendien is de opleiding van agenten voorspoediger verlopen dan verwacht.

De terugtrekking uit Kunduz moet rond 1 oktober zijn afgerond. Ruim twee jaar zijn Nederlandse opleiders en militairen daar dan actief geweest. Ruim 800 Afghaanse agenten en officieren hebben een opleiding gekregen.

Tot en met volgend jaar blijven nog vier Nederlandse F-16's met 120 man personeel actief in Afghanistan. Ook bij de Eupol-missie en op diverse hoofdkwartieren blijven Nederlanders actief.