Nieuws/Buitenland
1087094
Buitenland

Tientallen activisten in Franse kerncentrale

Activisten van Greenpeace zijn maandag het complex van de kerncentrale Tricastin binnengedrongen in Zuid-Frankrijk. Meer dan 20 in het rood geklede milieubeschermers klommen in de vroege ochtend tegen de hekken op en ontvouwden spandoeken.

De meeste activisten konden snel worden opgepakt, maar sommigen hadden zich vastgeketend.

Greenpeace wil dat de Franse president François Hollande de centrale sluit. Volgens Greenpeace is Tricastin één van de gevaarlijkste kerncentrales in Frankrijk. Ook wilde de milieuorganisatie aantonen dat de beveiliging niet in orde is.

Beheerder EDF stelt dat activisten niet zijn doorgedrongen tot „gevoelige” gebieden. Maar de activisten zeggen dat ze de muren van twee van de reactors hebben bereikt. „Als het fysiek kunnen aanraken van de reactors niet gevoelig ligt, dan weten we niet wat wel”, aldus Greenpeace-medewerker Yannick Rousselet.

Minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls wil hoe dan ook laten onderzoeken hoe de actievoerders op het terrein konden komen, liet hij maandag weten.

Hollande beloofde eerder dat in 2050 nog maar 50 procent van de Franse elektriciteit nucleair opgewekt zal zijn. Dat is op dit moment nog ongeveer 75 procent. De president wil ook de oudste Franse kerncentrale sluiten, het Fessenheim-complex, ten noordoosten van Mulhouse in de buurt van de grens met Duitsland.