Nieuws/Binnenland
1087099
Binnenland

Aardvarken van 30 meter in aanbouw

Bij machinebouwbedrijf Rhine Tech in Arnhem is een knalrood aardvarken van 30 meter lang en 9 meter hoog in aanbouw. Het aardvarken is een cadeau van dierentuin Burgers'Zoo aan de gemeente Arnhem. Burgers' bestaat dit jaar precies 100 jaar.

Het aardvarken is ontworpen door kunstenaar Florentijn Hofman, die naam heeft gemaakt met zijn meer dan levensgrote beelden van dieren. Zo ontwierp hij een rubberen badeend, die in tal van grote wereldhavens heeft gedobberd en die nu onderweg is naar Peking. Hofman maakte ook een meterslange muskusrat en plaatste in Nijmegen een 'uitkijkkonijn' van ruim 10 meter hoog.

Burgers' liet een aardvarken ontwerpen, omdat de Arnhemse dierentuin deze diersoort als enige in Nederland in de collectie heeft. Burgers' coördineert ook het Europese fokprogramma voor aardvarkens, een Afrikaans zoogdier. Het aardvarken is overigens geen varken, maar verwant aan de olifant en de zeekoe.

Het knalrode aardvarken van Hofman komt in het Bartokpark in de buurt van de Rijn te liggen. De gemeente heeft daar alvast een glooiend heidelandschap voor het kunstwerk aangelegd. Als het beeld in september officieel is onthuld, kan het beklommen worden.