Nieuws/Binnenland
1087102
Binnenland

Hoe komt het dat ik nog geen aanslag van de fiscus heb gekregen?

Wij hebben onze belastingaangifte keurig vóór 1 april ingediend. Ik had verwacht dat ik dan ook vóór 1 juli iets van de fiscus zou horen. Bij mijn vrouw was dat wel zo. Zij heeft zelfs direct een definitieve aanslag opgelegd gekregen. Maar ik heb nog niets gehoord terwijl ik een teruggave verwacht. Klopt dat wel?

Dat u nog geen reactie heeft gekregen, is vreemd. Het is de Belastingdienst dit jaar in principe gelukt iedereen die de aangifte op tijd had ingestuurd, vóór 1 juli bericht te sturen. U kunt bij de belastingtelefoon (0800-0543) informeren waarom u nog geen bericht heeft gekregen.

De Belastingdienst is vorig jaar met een experiment begonnen waarbij men probeert een aangifte na binnenkomst te controleren en dan meteen een definitieve aanslag op te leggen. Er komt dus niet eerst een voorlopige aanslag waarop de fiscus nog kan terugkomen.

Dit jaar hebben al twee miljoen mensen vóór 1 juli een definitieve aanslag ontvangen. Dat is prettig als u het eens bent met de aanslag, want u hoeft dan niet bang te zijn een paar maanden later alles weer te moeten terugbetalen.

Maar als u bezwaar wilt maken, kan een definitieve aanslag vervelend zijn in de vakantietijd. U heeft zes weken om bezwaar te maken en dat kan krap zijn als niet alleen u, maar ook uw belastingadviseur vakantieplannen heeft. Het bezwaar voor uw vertrek regelen is dan een goed idee.