Nieuws/Buitenland
1087115
Buitenland

Ophef over Vlaamse ribbelstroken

In Vlaanderen is ophef ontstaan over betonnen ribbelstroken op een fietsroute. De betonnen minihobbels moeten hardrijdende wielrenners afremmen om gevaarlijke situaties te vermijden. Maar de wielrenners zijn allesbehalve blij met de „peletonremmers”. De Vlaamse regering gaat zich nu met de kwestie bemoeien, meldden Vlaamse media maandag.

Het draait allemaal om de aanleg van tientallen ribbelstroken op het jaagpad langs de Schelde tussen Zwijnaarde en Eine, onder Gent in Oost-Vlaanderen. Op het pad geldt een maximum snelheid van 30 kilometer per uur, maar veel fanatieke wielrenners denderen er met veel hogere snelheden overheen. De 'pestribbels', zoals ze al gedoopt zijn, moeten de vaart eruit nemen. De stroken werden aangelegd na tal van klachten over te snel fietsende groepen.

Sinds de aanleg van de ribbels regent het commentaar, met name via sociale media. Wandelaars en gezinnen zijn blij met de maatregelen, maar wielerfans hekelen de stroken.

De Vlaamse mobiliteitsminister Hilde Crevits zei tegenover de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws dat als de stroken te veel mensen hinderen, men moet durven ze weg te halen. Wel onderstreepte ze dat er op het jaagpad een probleem is. „Maar de vraag is uiteraard of die ribbels wel de juiste oplossing zijn.” Zij gaat dinsdag naar de plek om de minihobbels zelf te testen.

Ook Vlaams minister-president Kris Peeters, zelf een wielerfanaat, gaat zich over de zaak buigen. Peeters wil weten hoe tot de aanleg is besloten.