Nieuws
1087146
Nieuws

Internet versus reisbureau: steeds meer beunhazen en oplichters

Pas op bij boeken

Steeds vaker boeken we onze vakantiereis op het internet. Maar hoe staat het met onze rechten als er problemen met die boeking ontstaan? Biedt het 'ouderwetse' reisbureau, dat is aangesloten bij ANVR/SGR, niet de meeste bescherming? Hoewel vaak wordt gedacht dat zelf een reis regelen goedkoper is, kan de vakantieganger makkelijk bedrogen of duurder uitkomen, waarschuwt reisrechtadvocaat Mr. Nick de Leeuw.

'Wie een reis koopt bij een reisorganisatie die is aangesloten bij brancheorganisatie Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) en de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), heeft recht op een goede uitvoering van de reisovereenkomst. Maar als er toch wat mis gaat, kan men snel en eenvoudig en voor weinig geld zijn recht halen bij de Geschillencommissie Reizen”, aldus De Leeuw.

Ook als één van de leveranciers (hotel, vliegmaatschappij, autoverhuurder) failliet gaat, mogen ANVR-reisorganisaties hun klanten niet in de kou laten staan.

 „Mocht de reisorganisatie zélf failliet gaan, dan springt de SGR bij en krijgt de reiziger zijn geld terug of hij wordt weer terug naar Nederland gevlogen. Dit geldt ook als de vliegmaatschappij failliet gaat, mits de vlucht onderdeel uitmaakt van een ANVR-pakketreis.”

De Leeuw: „Boekt u zelf een vlucht of hotel via internet, dan hebt u geen enkele zekerheid. Als de vliegmaatschappij in bijvoorbeeld Ierland is gevestigd, moet u daar naar de rechter om uw recht te halen. Idem als u apart een hotel of huurauto boekt. Losse reisdiensten bieden geen garantie dat u uw geld terugkrijgt. Kijk dus eerst of u datgene wat u wilt ook bij ANVR/SGR-aanbieder kunt boeken, voordat u zelf online gaat knutselen.”

Schrikbarend

Volgens SGR-directeur Erik Jan Reuver neemt het aantal meldingen van beunhazen en oplichters op internet schrikbarend toe. „Toeristen worden naar nepsites gelokt met mooie, maar valse plaatjes en verdacht lage prijzen. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook…”

Reuver waarschuwt nooit zomaar hoge bedragen op onbekende rekeningen te storten. „Het risico van spooknota's is levensgroot aanwezig. Dan heeft men voor lucht betaald. Geld foetsie, vakantie naar de knoppen. Want dit soort malafide reisaanbieders is zelden aangesloten bij het Garantiefonds. Of ze maken misbruik van het SGR-logo. Wij kunnen dan niets voor de gedupeerden doen.

Op www.sgr.nl kan iedereen checken wie deelnemer is.