Nieuws
1087152
Nieuws

Goed wandelweer voorspeld voor Vierdaagse

Deelnemers aan de 97ste Vierdaagse die dinsdag in Nijmegen van start gaat, kunnen rekenen op goed wandelweer. Het is voornamelijk zonnig, niet te warm, niet vochtig en maar een heel kleine kans op regen. Er zou alleen wat vaker een verkoelend briesje kunnen waaien.

Dat heeft Vierdaagsemeteoroloog Jules Geirnaerdt maandagmorgen laten weten. „De vooruitzichten zijn onverminderd goed, tussen de 23 en 26 graden. Dat is heel goed wandelweer te noemen”, zegt hij.

Geirnaerdt houdt het weer tijdens het wandelevenement voortdurend in de gaten. Hij is betrokken bij de Vierdaagse sinds in 2006 twee wandelaars overleden, doordat het veel warmer en windstiller werd dan was voorspeld.

Geirnaerdt: „De lopers gaan dinsdag van start met ongeveer 13 graden, oplopend naar ongeveer 25 graden in de middag. Woensdag kan het 26 graden worden.”

Uit een gezondheidsonderzoek dat onder Vierdaagselopers is gehouden, is gebleken dat lopen bij dergelijke temperaturen niet tot oververhitting leidt. Wandelaars moeten wel regelmatig en voldoende drinken, maar vooral ook niet te veel want dat zou het levensgevaarlijke hersenoedeem kunnen veroorzaken. Gemiddeld drinkt een Vierdaagseloper tussen de 2,6 en 3,2 liter vloeistof onderweg.