Nieuws
1087159
Nieuws

Twee achterkleppen voor Skoda Rapid Spaceback

Skoda breidt het Rapid-gamma rap uit. Na de komst van de vierdeurs sedan begin dit jaar is het nu de beurt aan de Spaceback. Volgens de Tsjechen een kortere hatchback met de looks van een stationwagon.

Wielbasis gelijk

De wielbasis van de Spaceback is met 2,60 meter gelijk aan die van de eerder gepresenteerde vijfdeurs hatchback, maar hij is wel 18 centimeter korter. Dat komt natuurlijk door de ingekorte kont. De afgenomen lengte betekent dat de bagageruimte eveneens kleiner is. In de Spaceback bedraagt de bak 415 liter terwijl de sedan 550 liter kan meenemen. Met neergeklapte achterbank komt de kofferruimte in de Spaceback uit op 1.380 liter, in de vijfdeurs hatchback is dat 1490 liter. De bagagevloer beschikt overigens over een dubbele bodem.

De inzittenden hebben geen hinder van die afgenomen lengte. De auto biedt dan ook net zoveel beenruimte als de sedan, zo claimt Skoda. Tot aan de B-stijl is de carrosserie van de Spaceback identiek aan die van de Rapid sedan. Daarachter is alles nieuw.

Panoramadak

De Spaceback heeft standaard een stalen dak met een stalen achterklep. Optioneel is een panoramadak dat van de voor- tot aan de achterruit loopt. Indien je dat glasdak aanvinkt op de optielijst dan loopt de achterruit 10 cm over de klep naar beneden toe door. Zo ontstaat er een groot donker getint glasoppervlak. Een zwarte spoiler 'breekt' het ruitoppervlak nog enigszins.

Het motorenprogramma is gelijk aan die van de sedan. Skoda levert vier benzinemotoren en twee diesels met vermogens variërend van 70 tot 122 pk. De onlangs in de Rapid geïntroduceerde 1.6 TDI Greenline lepelt Skoda ook in deze Spaceback. Met een CO2-uitstoot van 99 g/km komt dat model in aanmerking voor 20 procent bijtelling.

De Rapid Spaceback beleeft zijn première tijdens de IAA in september. In oktober, begin november staat hij bij de Nederlandse dealers. Prijzen volgen in een later stadium.