Nieuws
1087168
Nieuws

'Geluidspionier' Amar Bose overleden

De stichter van de firma Bose, beroemd door hoogwaardige geluidsapparatuur, Amar Bose, is op 83-jarige leeftijd overleden. De onderneming heeft dit zaterdag bekendgemaakt. Bose, die in 1956 geluidswetenschapper werd aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT), begon in 1964 zijn eigen bedrijf. Maar hij bleef daarnaast werkzaam bij het MIT als wetenschapper en leraar tot 2001.

Bose werd geboren in Philadelphia en begon zijn werk met geluid en radio's als tiener in de Tweede Wereldoorlog, toen de importzaak van zijn uit Brits-Indië afkomstige vader in financiële problemen geraakte. Hij opende daarom een radioreparatiewinkel in de ouderlijke woning. In de jaren 50 stoorde hij zich aan de slechte kwaliteit van speakers. Via zijn onderzoek op het MIT ontwikkelde hij veel betere systemen voor geluidsweergave.

Hij verwierf talrijke patenten voor technologische vondsten en werd met veel onderscheidingen geëerd. Bose bleef zijn leven lang wetenschapper en beleefde naar eigen zeggen geen plezier aan veel geld verdienen of winst maken. In 2011 schonk Bose de meeste aandelen van zijn Bose Corporation aan het MIT.

Bose is twee keer getrouwd geweest en laat drie kinderen achter.