Nieuws/Binnenland
1087210
Binnenland

‘Overal beschimpt vanwege een uitbundig decolleté, een bol achterwerk plus een goed gevuld badpak’

Vakantievoorpret

Journalist Bert Dijkstra schrijft elke week een brief aan een bekende vrouw. Deze keer valt hij op de deurmat van onze oosterbuurvrouw Angela Merkel.  

Geachte mevrouw Merkel,

Waarheen leidt de weg van uw vakantie? Nationaal-economisch hartstikke verantwoord dat u uw landgenoten aanraadt om ook eens binnen de eigen grenzen te blijven, maar hoe zit ’t met uzelf? Ik heb (bemoeizuchtig sociaalvoelend als ik ben) al even een stapel Europese reisbrochures voor u doorgebladerd en dat stemde bepaald niet tot vrolijkheid. Ben begonnen bij een weekje Schwarzwald, met stevige boswandelingen om de vergaderkop leeg te maken en een al even stevig glaasje Rotwein voor het slapengaan, hetgeen op zich best aardig klinkt voor een vermoeide Bondskanselier, maar Duitsland… Dat is toch het land waar het machtige Bild zich met rampletters op de voorpagina suggestief afvraagt hoeveel DDR er in u zit? Italië dan maar. Komt u altijd met Pasen, op een eilandje onder Napels. Prachtig plekje, maar dat volk… Wéér dat hitsige, gluiperige onderdeurtje in ’t zadel getild, waar het de nor had moeten zijn.

Die Berlusconi, met seniele tongval orerend over uw ‘onbeminbare, dikke kont’. Persoonlijk had ik gaarne gezien dat u hem tijdens een sjiek banket bij wijze van antwoord een knietje op kruishoogte had gegeven. Daar had u in zijn geval uw been niet eens ver voor hoeven op te tillen, maar diepgewortelde beschaving weerhield u van zo’n staaltje volksvermaak en dat zegt alles over uw niveau. Baas van een land dat wél op de centjes weet te letten, suikertante van Europa, desalniettemin overal gehekeld, beschimpt vanwege een uitbundig decolleté, een bol achterwerk plus een goed gevuld badpak en toch de zelfbeheersing zelve. Maar wel toe aan vakantie, dus verder speuren… Ha, hier: de Griekse eilanden. Kos, Lesbos, Samos… Schitterend, maar die mensen! Telkens als u weer een schiplading euro’s stuurde, schreeuwden ze dat u een Nazi bent die hun land wil veroveren. Geestelijk niet bij machte dus om het verschil te zien tussen steunpoen en een leger, die Helveten. Dan liever Portugal? Ook zee met een zonnetje, maar bovendien met agressieve demonstranten die u afbeelden als Hitler met borsten, dus toch maar niet. Spanje? Zelfde verhaal. Frankrijk? Daar zijn ze allergisch voor mensen met meer macht dan zij. En Nederland? Ja, Zimmer mit Frühstück in Zandvoort. Hoewel… Daar hebben ze het NOS Journaal dat zo’n eng Führersnorretje aan schaduw liet vallen op een portret van u. Wordt dus thuisblijven. Maar wel met de prettige wetenschap dat u een groot leider bent van het minst onsympathieke volk van Europa.