Nieuws/Buitenland
1087335
Buitenland

Alle slachtoffers Franse treinramp geborgen

Alle slachtoffers van de treinramp in Frankrijk vrijdag zijn geborgen. Het dodental kwam zaterdagavond na de afronding van de bergingswerkzaamheden definitief op zes te staan. Wel is de toestand van twee van 62 gewonden nog levensbedreigend.

Dit heeft de prefect van het departement Essone zaterdagavond laten weten. De zes doden zijn vier mannen en twee vrouwen, in leeftijd variërend van 19 tot 82 jaar.

De intercity Parijs-Limoges is ten zuiden van Parijs ontspoord door een stuk metaal dat afkomstig was van een kapotte wissel. Dat heeft de chef van de Franse staatsspoorwegmaatschappij SNCF, Guillaume Pépy, zaterdag bekendgemaakt.

Het door onbekende redenen losgeraakte stuk metaal was een verbindingsstuk dat 10 kilo woog en terechtkwam op een plek in de wissel. De SNCF gaat al deze verbindingstukken op het netwerk nakijken. Normaal zitten ze met vier of zes bouten vastgeschroefd. De president van de Parijse regio Ile-de-France, Jean-Paul Huchon, heeft zaterdag gezegd het vreemd te vinden dat alle bouten het op hetzelfde moment begeven. „Er zijn allerlei theorieën over en niemand kan een kwaadaardige opzet uitsluiten”, aldus Huchon.

De Franse minister van Verkeer, Frédéric Cuvillier, had eerder op zaterdag al gezegd dat dankzij het optreden van de machinist erger is voorkomen en sloot uit dat hij schuld aan het ongeluk zou hebben. „De machinist heeft uitstekende reflexen, waardoor hij kon voorkomen dat de trein botste met een tegemoet komende trein”, aldus Cuvillier.

Na de ontsporing vrijdagmiddag zijn hulpverleners lastig gevallen door circa 50 jongeren en opdringerige nieuwsgierigen. Franse media berichtten dat de jongeren door de afzettingen van de politie heen wilden breken en dat ze moesten worden teruggedreven door de toegesnelde oproerpolitie.

Cuvillier heeft zaterdag beklemtoond dat hem niets bekend is over het beroven van slachtoffers van het ongeluk, maar ooggetuigen zeiden dat enkele slachtoffers en een journalist er kort na de ontsporing zijn beroofd.