Nieuws
1087353
Nieuws

Tabak in Frankrijk maandag nog duurder

Tabak wordt maandag in Frankrijk nog duurder. De prijs van een pakje sigaretten stijgt met 20 eurocent, die van een pakje shag met 40 cent.

Minister van Begroting Bernard Cazeneuve erkent dat de tabaksprijzen in Frankrijk al de hoogste zijn op het Europese vasteland, aldus Franse media zaterdag. Het goedkoopste pakje sigaretten gaat 6,30 euro kosten.

De socialistische regering wil de tabaksconsumptie terugdringen in het belang van de volksgezondheid. Na de zoveelste prijsverhoging is de prijs van tabak in minder dan een jaar tijd met 10 procent gestegen. In de eerste helft van 2013 is het aantal verkochte sigaretten dan ook met bijna 9 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, aldus de krant Libération.

Dat betekent echter niet per se dat er ook minder gerookt wordt in Frankrijk. Franse rokers kopen steeds meer hun sigaretten in het buitenland, via internet of bij smokkelaars van wie de 'belastingvrije' waar niet in officiële cijfers opduikt. Volgens diverse studies valt al meer dan 20 procent van de in Frankrijk gerookte sigaretten in die drie categorieën.